Varje dag träffar jag många invandrade kvinnor som redan jobbar och bygger upp vårt land och jag beundrar dem så mycket, men frågan är vad som hindrar andra invandrade kvinnor att jobba och ha makten att bestämma över sitt liv?, skriver Abdulla Ahmad Miri.
Varje dag träffar jag många invandrade kvinnor som redan jobbar och bygger upp vårt land och jag beundrar dem så mycket, men frågan är vad som hindrar andra invandrade kvinnor att jobba och ha makten att bestämma över sitt liv?, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Många män som kommit till Sverige vill leva på samma sätt som de gjorde i hemlandet. Det leder till att kvinnorna hålls isolerade i hemmet och hamnar utanför den integration och språkutbildning som arbetslivet erbjuder, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förra veckan hade vi ett studiebesök med mitt jobb på ett annat företag för att ta del av deras arbetssätt och erfarenheter. Vi var ett gäng på tio kvinnor och två män.

Den överdrivna manligheten som finns bland vissa av oss invandrade män kan skada kvinnornas integration och hedersnormer hos andra kan hindra kvinnor från jobb.

Vi blev trevligt bemötta av två kvinnor på företaget som visade oss lokalen. Efter besöket kände jag mig imponerad av de här kvinnorna men jag hade också en fundering: Var är ni invandrarkvinnor?

Varje dag träffar jag många invandrade kvinnor som redan jobbar och bygger upp vårt land och jag beundrar dem så mycket, men frågan är vad som hindrar andra invandrade kvinnor att jobba och ha makten att bestämma över sitt liv?

I Sverige diskrimineras invandrarkvinnor inte bara för att de är invandrare utan även för att de är kvinnor. Den stereotypa bilden av invandrarkvinnan beskriver henne som outbildad, hemmafru och så vidare, vilket inte stämmer för många, men samtidigt lider många andra faktiskt av de traditionella familjevärderingar där kvinnan har en klart mindre roll på arbetsmarknaden och hon förväntas ta större ansvar för hem och barn.

LÄS MER: Cissi Wallin: Syna era söner på deras skitbeteende

Den överdrivna manligheten som finns bland vissa av oss invandrade män kan skada kvinnornas integration och hedersnormer hos andra kan hindra kvinnor från jobb. Många män som kommit till Sverige vill leva på samma sätt som de gjorde i hemlandet. De har inställningen att kvinnans roll är att sköta hushållet medan mannen ska jobba vilket leder till att kvinnorna hålls isolerade i hemmet och hamnar utanför den integration och språkutbildning som arbetslivet erbjuder. Många kvinnor lever osynliga liv med dålig ekonomi och isolering på grund av deras män. De har dåligt självförtroende när det kommer till yrkesarbete och deras män kan fortsätta ha makten och bestämma över deras liv när kvinnorna bara har mannens inkomst att leva på.

Invandrarkvinnor är en av de grupper som har det allra tuffast i dag, de riskerar att lämnas utanför samhället på grund av de kulturella skillnader som finns i synen på kvinnors arbete. Men många har en enorm vilja att slippa det ekonomiska och sociala beroendeförhållandet till sina män och börja sin egen resa mot frihet.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Människor som hjälper nyanlända med läxhjälp, heja er!

Minus: Arbetsgivare som utnyttjar nyanlända som vill jobba.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset