"Har de mer kraft och ork än män eftersom den traditionella volontären oftast är kvinna?", undrar Abdulla Ahmad Miri som själv fick en killkompis och fann det hjälpsamt.
"Har de mer kraft och ork än män eftersom den traditionella volontären oftast är kvinna?", undrar Abdulla Ahmad Miri som själv fick en killkompis och fann det hjälpsamt.

Så jag undrar – var är ni svenska killar?, skriver Abdulla Ahmed Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

År 2015 tog Sverige emot fler flyktingar än någonsin tidigare, det ideella engagemanget var stort, människor mötte upp nyanlända på T-centralen, vissa samlade ihop kläder, andra skänkte pengar till Röda Korset. Det gör mig stolt att Sverige tar ansvar medan många andra länder gör allt i sin makt för att slippa hjälpa till.

Nu har den akuta situationen förändrats, men det finns fortfarande ett stort behov av ideella personer som engagerar sig. Runtom i landet finns det flera fina initiativ som exempelvis organisationer som hjälper nyanlända och svenskar att mötas. De matchar ihop en person som pratar flytande svenska med någon som vill förbättra sin över en fika, eftersom de tror på att integration i praktiken börjar där människor möts. Matchningen sker genom att para ihop nyanlända med etablerade svenskar efter intresse, utbildning, ålder, livssituationer och personligheter.

Men tyvärr är bristen på svenska killar som vill engagera sig i nyanlända stor, vilket har blivit ett problem.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Vänskap är grunden till en lyckad integration

Så jag undrar – var är ni svenska killar? Varför är det mest kvinnor som engagerar sig i integrationsfrågan? Har de mer kraft och ork än män eftersom den traditionella volontären oftast är kvinna?

För några dagar sedan träffade jag en nyanländ kille som länge försökt hitta en svensk manlig kompis men ännu inte hittat någon. Han resonerar som så att det är lättare att prata och identifiera sig med någon av samma kön.

Jag var också en av de som fått en kompis och det gick jättebra.

Det handlar inte om att man ses jämt och ständigt utan mer när det passar.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Fem år har gått sedan jag träffade min flickvän

Och dessa möten är intressanta. Bakom varje person finns alltid en spännande historia och i mina ögon är de mest intressanta historierna de som kommer från personer som är minst lika mig själv. Som har upplevt andra saker än jag. Dessa möten är ovärderliga när det gäller att sudda ut främlingsfientlighet och motverkar ett ”vi-och dem”-tänkande.

Faktum är att den här typen av möten faktisk kan vara den optimala lösningen för flera hinder, stora som små, som en nyanländ möter på sin väg till etablering i det svenska samhället.

Plus: Till företag som vill anställa mer kvinnor med utrikesbakgrund.

Minus: Det har blivit mörkt och kallt.

Abdulla Miri

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset