"Det finns många länder som tillåter barnäktenskap. Men detta betyder inte att vi också måste acceptera barnäktenskap", skriver Abdulla Ahmad Mirid.
"Det finns många länder som tillåter barnäktenskap. Men detta betyder inte att vi också måste acceptera barnäktenskap", skriver Abdulla Ahmad Mirid.

Svenska politiker verkar rädda att bli kallade för rasister, men barnäktenskap handlar inte om en viss religion eller kultur. Detta handlar om barns rättigheter, skriver Abdulla Ahmad Miri om att Socialstyrelsens omdebatterade broschyr om barnäktenskap aldrig borde ha skrivits.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag flydde från Syrien 2012 hamnade jag i början i ett flyktingläger i Turkiet. Där hörde jag mycket om barnäktenskap. En gammal man från Saudiarabien ville gifta sig med en tjej som var 14 år. Hon hade förlorat sina föräldrar och trodde nog att äktenskapet skulle skydda henne och hjälpa henne att komma bort från det där flyktinglägret.

På grund av kriget i Syrien har antalet barnäktenskap med syriska flickor i flyktingläger i Jordanien och Turkiet ökat kraftigt. En stor anledning till att flickor gifts bort är ekonomi. Föräldrarna menar också att de skyddar sina döttrar och håller dem borta från trakasserier och övergrepp.

LÄS MER: Ja, Socialstyrelsen har gett ut en folder som riktar sig till vuxna som är gifta med barn

I Syrien är det lag på att kvinnor inte får gifta sig innan de fyllt 17 år och att män inte får gifta sig innan de fyllt 18. Men det finns, och fanns redan innan konflikten, de som gömmer sig bakom religion, kultur eller en viss etnisk tillhörighet för att kringgå lagen. Barnen i dessa äktenskap blir bortgifta, våldtas inom äktenskapet, misshandlas och tvingas till slavarbete i hemmen.

En broschyr med rubriken “Information till dig som är gift med ett barn” lades upp på Soccialstyrelsens sajt förra veckan. Jag trodde att det var ett skämt – den här broschyren borde aldrig ha skrivits. Barnäktenskap är ett brott! Svenska politiker verkar rädda att bli kallade för rasister, men barnäktenskap handlar inte om en viss religion eller kultur. Detta handlar om barns rättigheter och då funkar det inte att se mellan fingrarna – alla barn har samma rättigheter och ska ha samma skydd, oavsett bakgrund, etnicitet eller kön.

LÄS MER: Barnministern om den kritiserade broschyren: ”Blev inte så bra, minst sagt

Flera som flyr till ett bestämt land i dag vet dessutom redan en del om lagarna som gäller. Vi lever i en digital värld där kan man läsa allt på internet, så länge myndigheter informerar vad som gäller på andra språk än svenska.

Det finns många länder som tillåter barnäktenskap. Till exempel: I 27 delstater i USA är det tillåtet att gifta sig med någon under 18 år och i Spanien och Skottland är åldersgränsen 16 år. Men detta betyder inte att vi också måste acceptera barnäktenskap. Barn är barn, oavsett ursprung – de ska bara älskas och vara trygga.

Plus: Digital världen och internet.
Minus: Att känna sig ensam.

Abdulla Ahmad Miri

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset