"Jag ska byta mitt namn", säger en av kompisarna. Han har varit arbetssökande i nästan ett halvår men aldrig ens fått chans att gå på intervju och visa vad han kan, skriver Abdulla Ahmad Miri.
"Jag ska byta mitt namn", säger en av kompisarna. Han har varit arbetssökande i nästan ett halvår men aldrig ens fått chans att gå på intervju och visa vad han kan, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Jag förstår de som byter namn. Vi invandrare måste göra allt i vår makt för att få jobb, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag sitter på ett kafé i Gamla stan tillsammans med två kompisar och värmer mina händer runt tekoppen. Det doftar sött av kanel och kardemumma. Jag berättar om mitt nyårslöfte – jag ska fortsätta jobba hårt och fokusera mer på min hälsa och ta hand om mina nära och kära. ”Jag ska byta mitt namn”, svarar en av kompisarna.

Han har varit arbetssökande i nästan ett halvår men aldrig ens fått chans att gå på intervju och visa vad han kan. En möjlig förklaring till det, som han alltid fått höra från bekanta som har bott länge i Sverige, är att hans namn inte svenskt. Och problemet är att flera studier faktiskt har visat att ett utländskt namn kan vara ett handikapp för den som söker jobb, försäkringar och lån i Sverige.

Den 7 januari bombade Zlatan oss med klipp från den franska dokumentären ”Min mörka sida” där han talar om den rasism han själv mött runt sitt efternamn: ”De skulle försvara mig även om jag rånade en bank om jag hette Andersson eller Svensson”, sa han om svenska medier, och hans ord kom som en bekräftelse på min kompis farhågor runt sitt namn.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Palestinier som grupp är inte antisemiter

Jag är personligen inte med när det gäller byte av namn men jag kan samtidigt förstå folk som ger upp till slut och byter. Jag vill gärna att folk accepterar mig precis för den jag är och att jag inte ska behöva låtsas vara en annan person. Att jag får jobbet för mina meriter och egenskaper och inte för att jag bytt namn. Samtidigt måste invandrare akta sig för att skylla sin arbetslöshet på den strukturella rasismen i samhället. I stället måste man göra allt som står i ens makt för att få jobb, det vill säga i första hand se till att fixa de utbildningar som krävs, försöka anpassa sig till det utseende som passar jobbet, jobba på språket och få bort den värsta brytningen om det är viktigt för det jobb man är ute efter.

I dag lever vi i en internationell marknad där det är mångfald och globalisering som gäller. Det kan därför vara en fördel att ha ett utländskt namn i företag som eftersträvar mångfald bland sina anställda.

Abdulla Ahmad Miri

+ Jag är extra taggad efter min senaste resa då jag fick träffa min fru.
– H&Ms rasistiska reklam ”coolest monkey in the jungle”.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset