Jimmy Durmaz hälsade på din dotter innan matchen mot Tyskland.
Jimmy Durmaz hälsade på din dotter innan matchen mot Tyskland.

Är det verkligen så att när man är perfekt så räknas man som svensk, men råkar man göra fel så blir det att skicka hem oss? Vem ska stötta oss nyanlända som inte syns och inte har media att försvara oss när vi gör fel?, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Äntligen var det dags, flera kompisar hade tagit plats runt baren med mig och min fru för att kolla på Sveriges match mot Tyskland. Stället var fullsatt till sista möjliga plats. Många hade tagit på sig landslagströjan och började sjunga högt, vi var förväntansfulla och nervösa. Sveriges matcher lockade inte mig särskilt mycket innan jag kom hit, men i dag ger matcherna mig alltid den där lilla extra känslan. De brukar också locka till sig folk som mig, som tycker att Sverige också är vårt land, och vill stötta landslaget.

Om de säger så om en person som är född i Sverige, väl etablerad och spelar med stolthet för landslaget, hur ser rasisterna på oss nyanlända då?

Jag stod upp vid baren och skrek ut med glädje och stolthet när speakern ropade ut ”Sverige” och spelarena började komma in. Stämningen och sammanhållningen var härlig, den går inte att beskriva riktigt, det var så häftigt med härlig sång och mycket hoppande!

Efter matchen började rasister hota och hoppa på en svensk spelare med utländskt ursprung. Utan hans mål mot Frankrike hade vi inte ens varit i VM, något som många rasister lägligt glömt och kallade det då för ”kollektiv insats”. Det är vidrigt att ett misstag på fotbollsplanen genast kopplas till hudfärg, religion eller etnicitet.

LÄS MER: Cissi Wallin: Låt inte ”Anders” känslor förstöra din sommar

Jag blir ledsen men mer rädd av alla de rasistiska kommentarer som kom efter matchen. Om de säger så om en person som är född i Sverige, väl etablerad och spelar med stolthet för landslaget, hur ser rasisterna på oss nyanlända då? Hur mycket ska vi kämpa för att bli accepterade och slippa rasister? Är det verkligen så att när man är perfekt så räknas man som svensk, men råkar man göra fel så blir det att skicka hem oss? Vem ska stötta oss nyanlända som inte syns och inte har media att försvara oss när vi gör fel?

LÄS MER: Agnes Arpi: Nej – alla kommer inte bli ihop med någon

Sådana händelser hjälper ingen och det är inget som kan förstöra fotbollsfesten. Sport borde ena oss och inte splittra, ge oss kärlek oavsett vad vi heter och var vi kommer ifrån. Det är sorgligt att Sveriges landslag ska behöva lägga energi på att försvara sig mot rasism istället för att fokusera på fotboll. Alla gör sitt bästa, vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag!

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Midsommar på Skansen
Minus: Folk som tycker att Trump är smart bara för att han har mycket pengar och business

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset