M och KD:s budget för 2019 innebär totalt stopp för Arbetsförmedlingens extratjänster, skriver Abdulla Ahmed Miri.
M och KD:s budget för 2019 innebär totalt stopp för Arbetsförmedlingens extratjänster, skriver Abdulla Ahmed Miri.

Efter att M och KD:s budget röstats igenom fick flera nyanlända panik. En av dem var min kompis som ringde mig och frågade: ”Ska de verkligen stoppa extratjänsterna?" , skriver Abdulla Ahmed Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I december 2018 röstade riksdagen ja till M och KD:s budget för 2019. Budgeten innebär totalt stopp för Arbetsförmedlingens extratjänster, alltså stopp för insatser till tusentals arbetslösa, nyanlända och personer med funktionsnedsättning.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Det går inte att skylla allt på oss nyanlända

Några dagar efter fick flera nyanlända panik, en av dem var min kompis som ringde mig och frågade: ”Ska de verkligen stoppa extratjänsterna? Jag jobbar heltid för halva lönen och har aldrig klagat. Jag vill inte bli bidragsmottagare igen, jag har äntligen hittat ett jobb som ger mig mening i livet. Det ger mig värdighet, tillhörighet och ekonomisk trygghet. Det har hjälpt mig att förbättra mitt språk och lärt mig mycket om den svenska kulturen. Jag känner mig glad och stolt över att jag betalar skatt, jag vill inte tillbaka till rena slaveriet på en praktikplats!”

Extratjänster är en statligt subventionerad anställningsform som infördes av regeringen i november 2015. De har främst riktat sig till nyanlända och långtidsarbetslösa som behöver mer insatser för att kunna få ett första jobb.

Jag vill att min skatt ska gå till de utsatta människorna i samhället. Arbetsförmedlingen har ett väldigt svårt uppdrag i dag och budgeten har gjort detta ännu svårare.

Men nu har politikerna bestämt sig att stoppa detta för att spara lite mer pengar utan att tänka på konsekvenserna eller hitta alternativa lösningar. I politiken diskuteras det mycket om hur de kan spara pengar men sällan om vad arbetslösheten egentligen kostar samhället. Extratjänsterna kanske har visat sig vara en dyr insats för att skapa jobb, men jag tror arbetslöshet kostar oss skattebetalare mer. Arbetslösheten gör det sämre för oss alla, det ökar bidragsmottagare och minskar den totala produktionen i samhället, den blir ett sänke för ekonomin.

Kostnaden handlar inte bara om pengar utan de ofrivilligt arbetslösa mår också dåligt. Politikerna borde reflektera över att hög arbetslöshet ökar fattigdomen och kan leda till mer kriminalitet, våld, missbruk och sjukdomar i samhället och dessa saker måste räknas med innan de fattar sådana beslut.

LÄS MER: Cissi Wallin: Ska kvinnor med sämre löner än män skylla sig själva?

Jag vill att min skatt ska gå till de utsatta människorna i samhället. Arbetsförmedlingen har ett väldigt svårt uppdrag i dag och budgeten har gjort detta ännu svårare. Arbetslösa borde användas som en resurs för att stärka välfärden och inte tvärtom.

Abdulla Ahmed Miri

Plus: Nytt år och nya möjligheter.
Minus: FN som inte gör tillräckligt för barn som fryser i flyktingläger i Syrien.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset