När Abdullah insåg att mobilen han köpt på Blocket för 5 000 kronor var stulen spårade han upp ägaren Ali och gav tillbaka den. Nu har Ali startat en insamling för att belöna Abdullahs ärlighet. – Jag vill inte sluta lita på folk, säger flyktingen Abdullah.

En kväll januari blev Ali Jehad, 28, bestulen på sin mobil när han hängt ifrån sig jackan på krogen. Trots att två unga män greps på väg ut från lokalen för en annan stöld kunde de inte kopplas till stölden av Alis telefon, som Sydsvenskan tidigare rapporterat

– Till slut bestämde sig polisen för att lägga ner och jag gav upp allt hopp om att få tillbaka den, säger Ali till Metro.

Telefonen var en helt ny Iphone 6 som Ali hade köpt med förhöjd månadsavgift.

– Jag hade bundit mig att betala 600 kronor i månaden i två år men blev av med mobilen efter två veckor.  

Med hjälp av en app kan Ali i alla fall lägga in ett meddelande i telefonen som larmar den som använder den om att mobilen är stulen. 

– En kväll får jag ett email på knackig engelska där någon säger att har hade dåligt samvete över att han köpt min stulna telefon. 

► LÄS MER: Så söker Brutalt ärlige Fredrik bostad på Blocket

Den som hade Alis telefon var Abdullah Homsi, 28, som kommit till Sverige som flykting från Syrien för ett år sedan. Han hade köpt telefonen för 5 000 kronor på Blocket och tyckte att det var ett bra pris.

I efterhand inser att han inte borde ha litat på säljaren och kände sig dum som hade gjort det.

– Jag litar på folk, jag sa till Ali att jag skulle ge honom telefonen, jag vill inte sluta lita på folk, säger Abdullah till Metro.

Ali blir först lite tveksam när han blir kontaktad och befarar att det kan vara en av tjuvarna som vill sälja tillbaka telefonen, men går ändå med på att träffa Abdullah i Malmö, där han får tillbaka sin Iphone 6.

– Han kände sig lurad och trodde att folk i Sverige var ärliga, säger Ali.

Efter att skrivit ett inlägg på Facebook kommer någon på idén att skramla ihop till en ny telefon åt den ärlige flyktingen.

Kompisar och bekanta som hyllar Abdullahs ärlighet börjar skicka över en hundralapp där och 200 kronor där.

– Nu är jag uppe i 3500-4000 kronor, säger Ali, som är övertygad om att han kommer att komma upp till de 5 000 kronor som Abdullah betalat för telefonen. 

Abdullah är överväldigad över uppslutningen och det stöd han fått av personer han inte ens känner. 

– Det är väldigt generöst av hans vänner, jag vet knappt vad jag ska säga, det är väldigt generöst. 

Ali har vänner i Kävlinge där Abdullah bor med sin familj och de har nu blivit Facebookvänner med Abdullah, så ärligheten kan inte bara resultera i en ny telefon utan även nya vänner i nya hemlandet Sverige. 

Om det blir några pengar utöver de 5 000 kronor som behövs ska Ali använda dem till välgörenhet eller ett projekt för flyktingar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset