Midnattssolen varar längre ju längre norrut man kommer. Roger Marklund säger att midnattssolen aldrig är ett problem för honom.
Midnattssolen varar längre ju längre norrut man kommer. Roger Marklund säger att midnattssolen aldrig är ett problem för honom.

För de som är vana ställer midnattssolen sällan till med problem. Men för säsongsarbetare blir det tufft med sömnen när solen aldrig går ner. Här är Abiskobon Roger Marklunds bästa tips!

Midnattssolen norr om polcirkeln är här. Det innebär att solen aldrig går ner och det ständigt är ljust ute. I Sverige har man midnattssol i bland annat delar av Jokkmokk kommun, Gällivare kommun, Kiruna kommun och Övertorneå kommun som ligger ovanför polcirkeln.

– Det är klart, det tar ett tag varje år att komma in i det. Kroppens vilja och hjärna ska liksom kopplas ihop. Det är en märklig grej. Men jag har aldrig några problem med det. Jag är så van och jag har växt upp med det, säger Roger Marklund som bor i Abisko.

LÄS MER: "Midnattssolen är här"

Abisko ligger cirka 20 mil norr om polcirkeln och cirka 10 mil nordväst om Kiruna.

– Folk som kommer upp till oss från södra Sverige och jobbar en säsong har problem med midnattssolen. Många sover inte på hela sommaren, det får man höra. Vi ställs inför det här problemet varje år.

Vilka är dina bästa tips till dem?

– Man får titta på klockan. Det är det som är problemet, folk fattar inte att klockan är 01:00 på natten eftersom solen redan är uppe. Så man får ha koll på tiden och köpa svarta rullgardiner. Och solglasögon!

Roger Marklund säger att han sett flera uppfinningsrika sätt att täcka fönstren.

– Jag var nyligen nere vid mitt personalboende där ett gäng personer bor och det var folk som hade hängt upp handdukar, staplat upp stolar och liknande.

Själv ser han ingen nackdel med midnattssolen.

– Jag tycker snarare att det är ett större problem på vintern i så fall när vi aldrig ser solen. Då får man lite problem med sin egen existens ibland och undrar varför man bor på det här stället.

Andra länder som har midnattssol är Norge, Finland, Ryssland, USA (över Alaska), Kanada, Island och Grönland som tillhör Danmark.

Från den 20 maj till den 21 juli går solen inte ner vid Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset