Antalet aborter minskar i Sverige. Det gäller dels för kvinnor mellan 20 och 29 år där aborter är vanligast, och för tonåringar mellan 15 och 19 år. Dessutom utförs aborter allt tidigare i graviditeten, de flesta före den sjunde veckan.

För 10 år sedan utfördes dubbelt så många aborter bland tonåringar som det gjordes 2018, då siffran var nere på 11 aborter per 1000 tjejer mellan 15 och 19 år. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

LÄS MER: Nya lagen i USA totalförbjuder aborter även vid incest och våldtäkt

– Att aborterna minskar bland yngre kvinnor kan dels bero på ekonomiska subventioner av preventivmedel, och dels att kvinnor i större utsträckning än tidigare använder långtidsverkande preventivmetoder, som hormonspiral och p-stav, säger Inga-Maj Andersson, barnmorska och utredare vid Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Utförs tidigare i graviditeten

Aborter utförs allt tidigare i graviditeten. 84 procent av alla graviditeter förra året utfördes före vecka nio. 57 procent före den sjunde graviditetsveckan.

– Detta kan bero på olika saker. Till exempel att allt fler aborter görs med medicinsk metod. På en del kliniker kan de handläggas av särskilt utbildade barnmorskor på delegation av läkare. Något som har visat sig öka tillgängligheten och minska väntetiderna. Kvinnan kan därmed få tillgång till abort i ett tidigare skede i graviditeten, säger Inga-Maj Andersson.

LÄS MER: 6 saker alla borde veta om aborter

Sammanlagt rapporterades knappt 36 000 aborter i Sverige år 2018.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om abort