Nyheter Ekonomi Världen

Abstrakt om ekonomi i debatten

Presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump debatterade bland annat landets ekonomi i den sista tv-sända debatten.
Presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump debatterade bland annat landets ekonomi i den sista tv-sända debatten.

Ekonomin fick ta mer plats än tidigare under den sista debatten mellan presidentkandidaterna i USA, även om de inte gick in på detaljer.– Med Trump skulle amerikanska offentliga finanser börja läcka som ett såll, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom vid Stockholms Handelskammare.

Ekonomi är den viktigaste frågan för de amerikanska väljarna, enligt en undersökning från Pew Research Center, och under den tredje och sista debatten mellan de amerikanska presidentkandidaterna fick den ekonomiska politiken ta mer plats än tidigare.

Låg detaljnivå

Men Andreas Hatzigeorgiou tycker inte att de två presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump, lyckats presentera sin ekonomiska politik under de tre debatterna.

– Med svenska mått mätt så är det ju väldigt låg detaljnivå i den ekonomiska diskussionen. Det är väldigt mycket breda penseldrag och väldigt abstrakt, säger han.

Men även utan detaljer är skillnaderna mellan kandidaterna tydliga. Clinton vill exempelvis höja skatterna för de allra rikaste och använda pengarna för utbildning och välfärd, något som går tvärtemot vad Trump vill.

– Donald Trump vill på hemmaplan minska den statliga inblandningen i ekonomin. Han vill sänka skatterna och stimulera ekonomin mer än vad Clinton vill, säger Hatzigeorgiou.

Går inte ihop

Han beskriver de båda kandidaternas ekonomiska politik som att de inte går ihop och inte är särskilt genomarbetad.

– Trumps ekonomiska politik, bortsett från handelspolitiken, är mer genomarbetad och transparent. Men den innebär stora hål i de offentliga finanserna. Med Trump skulle amerikanska offentliga finanser börja läcka som ett såll, säger han.

– Hillary Clintons politik är inte lika radikal men den är inte heller lika transparent, så man vet inte vad hon vill göra i detalj med skatter exempelvis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset