Adam Engvall frias i tingsrätten.
Adam Engvall frias i tingsrätten.

Adam Engvall, 26, odlade egen cannabis för att lindra sina svåra smärtor. Efter att polisen gjort en husrannsakan ställdes han inför rätta i Södertörns tingsrätt. Nu har tingsrätten friat honom.

Som Metro tidigare skrivit föddes Adam Engvall, 26, utan armar och med kortare lår, någonting som innebar att han redan tidigt blev rullstolsburen. Som sjuåring drabbades han av skolios på grund av att hans rullstol var felbyggd och han har sedan länge lidit av svåra nervsmärtor. Han fick också tung medicin mot smärtan i form av opioider.

För några månader sedan började han odla egen cannabis hemma för att lindra sin smärta, samtidigt som han inte ville stötta gatulangningen. Tidigare i år genomförde polisen en husrannsakan hos Adam efter att någon känt cannabislukt från hans lägenhet. Adam ställdes inför rätta i Södertörns tingsrätt, misstänkt för att ha odlat och brukat cannabis. Brott Adam erkänt, men hänvisat till att han befunnit sig i nöd.

Nu frias han av tingsrätten.

LÄS MER: "Adam odlade cannabis mot smärtan – nu riskerar han fängelse"

SVT Nyheter skriver att tingsrätten slår fast att Adam verkar ha utnyttjat alla möjligheter hos sjukvården och att ”framställan av cannabis i den omfattning som skett varit den enda möjligheten för Adam att leva ett drägligt liv”. I domen markerar man också att den cannabis som Adam odlar har en så pass låg nivå av den rusingivande substansen THC att den inte gick att berusa sig på. 

Adam Engvall säger till Metro att han inte förstår varför de lägger ner så mycket resurser på att försöka straffa honom.

– Tänk hur mycket pengar de har lagt på det här. Men varför? Jag förstår att man ska straffas om man gör något olagligt, men det här är något helt annat. Jag sprang inte ut på gatan och rökte på. Det här är en seriös medicinsk grej för mig, verkligen.

LÄS MER: "Debatt: Låt sjuka minska smärtan med cannabis – straffa dem inte"

Han menar att han, om någon, borde vara ett undantagsfall.

– Varför vill de det här just med mig? Man ska ta varje fall enskilt. Åklagaren sa att det här med nödparagrafen är restriktivt. Att ytterst, ytterst få kan hänvisa till det. Fast så många som ser ut som jag gör kan man nog räkna på händerna. Om jag inte är ett undantag, vad betyder då egentligen restriktivt? Det betyder väl få, inte noll?

SVT skriver att tingsrätten inte var enig i den friande domen och att både rättens ordförande och en av nämndemännen tycker att Adam borde dömas för ringa narkotikabrott, även om de i sak inte tvivlar på hans berättelse. 

Åklagare Marika Hoppe säger också till SVT att hon kommer att överklaga domen. 

– Jag hoppas att det inte blir fler steg i det här, det skulle jag se som en seger, säger Adam Engvall till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Cannabis THC