Domen meddelas i september och Adam hoppas nu att rätten kommer ta hänsyn till hans situation.
Domen meddelas i september och Adam hoppas nu att rätten kommer ta hänsyn till hans situation.

26-åriga Adam Engvall föddes utan armar, och som sjuåring drabbades han av skolios efter att han använt en felbyggd rullstol. Efter försök med opiater och liknande preparat började han odla cannabis mot smärtan. Under måndagen ställdes han inför rätta misstänkt för narkotikabrott.

När 26-årige Adam Engvall föddes, föddes han utan armar och med kortare lår, någonting som innebar att han redan tidigt blev rullstolsburen. Som sjuåring drabbades han av skolios på grund av att hans rullstol var felbyggd.

– Det hände under de åren man växer som mest. Min rygg växte snett i en lutning och gav mig väldigt mycket smärta. Som mest hade jag 110 grader skolios. Det är mycket, säger Adam.

LÄS MER: Cannabis används som medicin: Kan bli livsfarligt

 

När Adam var runt 14-15 började han få yrselattacker och svindel av att nerver klämde honom i ryggen. Han kom att opereras så att hans skolios gick ned till 60 grader. Samtidigt började han få tung medicin mot smärtan formen av opioider.

– Sådant ska man ha för skidolyckor, inte för nervsmärta, säger Adam.

Runt 2010 började Adam läsa på om vad som skulle kunna hjälpa mot hans smärta och läste att cannabinoider skulle kunna ha en viss effekt. Han testade cannabis och tyckte det fungerade ganska bra mot smärtan. Eftersom han inte ville stötta gatulangningen och ville ha cannabis av bättre kvalitet började han till slut odla cannabis själv.

I mars genomförde polisen en husrannsakan hos Adam efter att någon känt cannabislukt från hans lägenhet. Och under måndagen ställdes Adam inför rätta i Södertörns tingsrätt, misstänkt för att ha odlat och brukat cannabis, brott Adam erkänt.

– Jag håller på att starta företag. Jag är musiker och föreläsare. Jag dricker inte ens alkohol. Jag vill bara göra rätt för mig och ha en fungerande vardag, säger Adam.

Domen meddelas i september och Adam hoppas nu att rätten kommer ta hänsyn till hans situation. Adam åtalas för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Det betyder att fängelse kan bli aktuellt.

– Alla hittar sina rutiner och sitt sätt att klara av sin vardag. Och jag gjorde det utan att påverka en annan människas liv. Jag ville bara rå på mina krämpor, jag kan inte leva ofullständigt. 

Metro har sökt åklagaren Mathias Lidberg.  

Läkare har tidigare gett sig in i debatten om cannabis som självmedicinering.

– Mot bakgrund av den forskning som finns om cannabis egenskaper vill jag starkt avråda från självmedicinering med det, har till exempel Barbro Westerholm, läkare och riksdagsledamot (L), skrivit på Metro Debatt.

Enligt läkemedelsverket kan cannabinoider, ämnen som finns i cannabis, ha en effekt mot nervsmärta. Några sådana läkemedel är dock inte godkända i Sverige. Den enda cannabinoidbaserade medicin som finns tillgänlig i Sverige är Sativex, en munspray som framför allt används framför av patienter med multipel skleros (MS). 

– Vi måste hålla oss till fakta. Det finns alltid två saker att ta hänsyn till och det är effekt och säkerhet. Om vi ska godkänna läkemedel gör vi en bedömning där vi värderar nytta och risker. Vi tittar på riskbalansen och om den är positiv då kan det godkännas. Men det måste vara ett företag som ansöker om det först, sa Muzaffer Özalp, klinisk utredare på Läkemedelsverket, till Metro i april.

► LÄS MER: Låt sjuka minska smärtan med cannabis – straffa dem inte

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Cannabis