Adam Pålsson i "Dirigenten".
Adam Pålsson i "Dirigenten".

Adam Pålsson är aktuell i en ny huvudroll. Den här gången i C Mores nya thrillerserie ”Dirigenten”, som regisseras av Mikael Håfström. "Det var ett långt, lustfyllt och mödosamt arbete", säger Adam Pålsson till Metro.

”Dirigenten” beskrivs som en skildring av ”den smutsiga finansvärlden i Ryssland runt millennieskiftet” och är baserad på Camilla Grebe och Paul Leander-Engströms första roman i boktrilogin som går under samlingsnamnet ”Moskva noir”.

Adam Pålsson, 30, spelar den svenske aktiemäklaren Tom Blixen.

– Han är en svensk kille som jobbar på en investmentbank och som söker sig till Ryssland, efter Sovjet och innan Putin, för att jobba på en internationell bank i Moskva. På ytan är det för att göra snabba och stora pengar, men sedan visar det sig undan för undan att han är på flykt ifrån någonting, säger han.

LÄS MER: ”Här är elva serier att se ikapp inför 2019”

Trots att serien utspelar sig i Moskva spelades den in i Litauen, från april till augusti i år.

– Det var under århundradets varmaste sommar. Det tänker jag på nu när jag har sett några avsnitt. Jag satt i olika bilar utan AC, och man får inte dra ner rutan för att det stör ljudet. Jag satt där med ispåsar på fötterna.

Adam Pålsson säger att han ser fram emot att se hur publiken kommer att ta emot serien.

– Det var ett långt, lustfyllt och mödosamt arbete. Jag söker svåra uppgifter, jag vill att det ska vara riktiga utmaningar, och det här var en sådan. Det är inte ofta man får frågan om att göra huvudrollen med en regissör som man har längtat efter att jobba med i 15 år, att få prata ryska… det var självklart för mig att göra det här.

Du pratar ju ryska i serien, är det något du kunde innan eller har du lärt dig det för rollen?

– Jag pratade inte ett ord ryska, så jag fick ta en snabbkurs. Min mamma har varit språklärare i hela sitt liv, så jag är inte helt obegåvad, men att lära sig ett nytt språk på så kort tid, en månad eller så, är ju övermäktig. Jag hade en ukrainsk lärare som kom hem till mig och på inspelningsplatsen hade jag en dialekt-coach som hjälpte mig. Men det var kul, jag fick mersmak och skulle gärna ta en universitetskurs i ryska.

LÄS MER: ”Lassgård om nya ‘Jägarna’: ‘Både fysiskt och psykiskt krävande'”

Hur var det att jobba med Mikael Håfström?

– Det var underbart, en dröm. Han har ju jobbat ute i den stora världen i många år, så för honom var det här ett litet team, för mig det största teamet jag har sett. Jag jobbade med honom när jag var 14 år gammal och fick stryk av Gustaf Skarsgård i ”Ondskan”. Jag var avancerad statist då och har tänkt sedan dess att en vacker dag ska jag vara hans huvudrollsinnehavare. Och så blev det så, så det var någon slags kosmisk rättvisa som utspelade sig.

Du har gjort en hel del huvudroller i både serier och filmer de senaste åren.

– Jag är så tacksam över att jag har fått så många chanser och försöker att förvalta dem på bästa sätt. Det kan tas ifrån en närsomhelst, jag är tacksam så länge det varar.

Det finns två böcker till i bokserien, vad tror du om en fortsättning på ”Dirigenten”?

– Om publiken vill se det här så kommer kanalen att vilja göra fler säsonger och då kommer de att fråga mig. Och då kommer jag med största sannolikhet att vilja spela rollen igen.

De fyra första avsnitten av ”Dirigenten” släpps på C More den 24 december och de fyra sista den 31 december. Serien visas sedan i TV4 den 9 januari klockan 21.00.

Om ”Dirigenten”:

Handlar om: Aktiemäklaren Tom Blixen som har flytt sitt förflutna och startat ett nytt liv i Moskva. En riskabel affär leder till en kallblodig kamp.

Baserad på: Camilla Grebe och Paul Leander-Engströms första roman i boktrilogin som går under samlingsnamnet ”Moskva noir”.

Regi: Mikael Hofström.

I rollerna: Bland andra Adam Pålsson, Christopher Wagelin, Linda Zilliacus och Karolina Gruszka.

Premiär: De fyra första avsnitten släpps på C More den 24 december och de fyra sista den 31 december. Serien visas sedan i TV4 den 9 januari klockan 21.00.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset