Metro Musics krönikör Adam Tensta om att en av Sveriges mest inflytelserika grupper går i graven idag.

En av Sveriges mest inflytelserika grupper går i graven idag.

Jag pratar naturligtvis om Kartellen, om frontmannen Sebbe Staxx och visionären tillika grundaren Leo ”Kinesen” Carmona. Sedan 2008, då visionen kom till liv, har gruppen varit en ryggrad i svensk hiphop. Har man överhuvudtaget haft ett öra till kultur under de senaste åren, kan man inte ha undkommit gruppen. 

Idag släpper Kartellen sitt sista album, passande nog betitlat Slutpläderingen. Jag går in på Kartellens FB-sida där Leo Carmona nyligen skrivit ett inlägg som tagit följarna med storm. Ett hastigt avsked som berättar att Sebbe har hoppat av Kartellen och att samtliga Kartellens spelningar är avbokade för all framtid, detta bara veckor innan Slutpläderingen skulle släppas.

Jag scrollar ner i inlägget och ser att kommentarsfältet svämmar över av sorg. Hälsningar från personer som säger att Kartellens musik har fått dom att ta sig igenom dagen, hjälpt dom ur depression, till och med räddat deras liv. Kommentarer som berättar att en hel generations röst precis har tystats. Jag känner även av en förtvivlan och en oro i tonen, någon skriver – vem ska tala för oss nu? Just den kommentaren bär jag med mig resten utav dagen. 

Trots att jag personligen inte har lyssnat speciellt mycket på Kartellens musik så förstår jag hur mycket musik kan betyda, och varför just Kartellen blivit så inflytelserika. Med deras skildring av verkligheten, blev gruppen frivilligt eller ofrivillig rösten för en marginaliserad grupp människor som inte hade representerats av någon förr. En grupp personer som kände igen sig i Kartellens historia och som var fler till antalet än någon tidigare kunnat ana. 

Kartellens anti-etablissemang hade slutligen segrat. Efter tre album, en teateruppsättning, dokumentärer och böcker, så går det inte att förneka Kartellens sprängkraft. Jag vill dra en direkt parallell till Broder Daniel och vad dom kom att betyda för både musikscenen och sina lyssnare.

De miljontals och åter miljontals streamsen på Spotify berättar en tydliga historia.

►LÄS MER: Det här lyssnar Adam Tensta på i veckan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset