Lagom gör Daniel Adams-Ray tillsammans med Joakim Brinck. 
Lagom gör Daniel Adams-Ray tillsammans med Joakim Brinck. 

I dag går startskottet för Mercedes-Benz Fashion Week i Stockholm. Ett av veckans mest intressanta märken är Lagom, med musikern och konceptkreatören Daniel Adams-Ray i spetsen.

Gustav Hugosson
Adams-Ray: Svinläskigt med en damkollektion Om Daniel Adams-Ray var tvungen att välja mellan mode eller musik skulle han inte ta något av det: – Jag hade i stället valt ett enkelt 9–5-jobb som brandman, säger han.

I höst är första gången designerduon Daniel Adams-Ray och Joakim Brinck ritar en damkollektion som visas under modeveckan. 

– Tidigare damkollektioner stod främst min före detta kollega Nette Sandström bakom. Att designa en damkollektion kändes nytt, spännande och svinläskigt för oss – men samtidigt jävligt kul. Det har varit en utmaning på alla sätt och vis, säger Daniel Adams-Ray, en av grundarna till Lagom.

Vårkollektionens inspiration har hämtas från marmorerade golv och ljusreflektionerna i plattorna utanför Daniels och kollegan Joakims studio.

– Vi sökte inte efter inspirationen, utan idén vilade under våra fötter. Det kändes nästan för enkelt att ha det som utgångspunkt, men samtidigt väldigt fint. Vi brukar alltid inspireras av naturelement, så föreställningen låg ändå i linje med tidigare kollektioner som vi skapat, säger Lagomdesignern Joakim Brinck. 

Lagom grundades 2007 och senast märket visades under mod eveckan var hösten 2010.

– Självklart vill man som designer alltid visa upp sin kollektion, men det finns så många andra aspekter att ta hänsyn till. Första steget är att producera en kommersiell linje och när den är redo måste det finnas tid och kraft för att hinna med och skapa showpieces, musik och styling, ingredienser som alla är avgörande för visningens helhetsuttryck. Anledningen till att vi valde att visa just den här säsongen bottnar nog i att konsumenterna har utvecklat ett större intresse för androgyna plagg jämfört med när vi startade 2007. En kollektiv attitydförändring som nog bidragit till att vi vågar ta steget till att visa upp en damkollektion. Med det sagt så skulle jag inte påstå att hela damkollektionen känns maskulin, säger Daniel Adams-Ray.

Daniel Adams-Ray är både känd som musiker och designer och har tillsammans med Henrik Jonback och Carl Wikström Ask skapat musiken till visningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset