Bilder från torsdagens pizzabak och utdelning som Adel lagt upp på pizzerians Facebook-sida.
Bilder från torsdagens pizzabak och utdelning som Adel lagt upp på pizzerians Facebook-sida.

Adel Chamoun, 42 och hans fru Hasret, 34, såg bilden på treårige Alan Kurdi som de senaste dagarna fått tusentals människor i Europa att resa sig, skänka pengar och höja rösterna mot den pågående flyktingkatastrofen. Mitt i hopplösheten bestämde de sig för att göra något – baka pizzor för att glädja ensamkommande flyktingbarn.

Illa berörda av bilden på Alan satt Adel Chamoun och hans fru Hasret på tordagsmorgonen och pratade om att de måste göra någonting. Men vad?

Till slut kläckte Hasret idén: de skulle baka pizzor i deras pizzeria i Landvetter och sedan dela ut till ensamkommande flyktingbarn. 

Sagt och gjort. De åkte direkt från frukostbordet till pizzerian och började organisera ett pizzabak.

► LÄS MER: Så kan just du hjälpa till


Totalt blev det ett femtiotal pizzor, som de levererade till olika boenden för ensamkommande flyktingbarn. De få som blev över åkte de och lämnade hos Migrationsverket.

– Det var en fantastisk upplevelse att se ett leende på lite yngre ungdomar och barn. Nu han vi tyvärr inte prata så himla mycket med dem, men de var glada och det var uppskattat i alla fall, berättar Adel för Metro.

För att inspirera andra till att göra skillnad la Adel upp bilder från baket och utdelningen på pizzerians Facebook-sida.

Responsen var överväldigande. På två dagar har nästan 14 000 gillat inlägget, uppmuntrande kommentarer har rullat in och flera kunder har även kommit in i butiken och skänkt en slant till framtida pizzabak.

– Vi trodde aldrig att det skulle spridas på det här sättet. Folk har gett oss så många positiva kommentarer.

► LÄS MER: Uppgifter: 3-årige Alan och hans familj var på väg till Sverige

För några dagar skrev han även ett inlägg på Facebook där han uppmanade fler att komma in i och ge pengar eller swisha över ett par kronor så att de kan baka ännu pizzor till barnen. Redan nu har de fått in lite över 2000 kronor.

Innan månadsskiftet planerar de en ny pizzautdelning.

– Vi får se vad det leder till. Vi ska försöka hitta en organisation också så att vi kan dela ut det samtidigt som ungdomarna är ute och gör något roligt.

Adel Chamoun har även han märkt av den senaste veckans ökade engagemang kring flyktingfrågan och gläds åt att de finns så många människor som vill göra skillnad.

– Det har verkligen bildat ringar på vattnet. Många kommer med egna initiativ och det tycker jag är fantastiskt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset