Sexualbrott är komplicerade fall och en rättegång kan vara otroligt påfrestande för offret. Men det finns även en annan sida – den åtalades – och på den kanten står advokat Thomas Håkansson. För Metro reder han ut varför försvarare ställer vissa frågor i rätten och vad som händer om han vet att hans klient ljuger.

Har du också blivit utsatt eller vill du vara med och diskutera? Hör av dig till oss på [email protected]

Sexualbrott är mål där mycket ligger i vågskålarna och de är svåra, även för försvarare, att arbeta med, menar Thomas Håkansson, advokat på byrån Hurtig and Partners i Göteborg.

– Med rätta är det enormt stigmatiserande att vara våldtäktsman i vårt samhälle i dag och att bli oskyldigt dömd för våldtäkt är ännu värre än att bli oskyldigt dömd i något annat brott. Som försvarare handlar det om att lyfta fram och tala för klientens historia.

LÄS MER: Saker kvinnor får höra efter de utsätts för sexuella övergrepp 

Om din klient erkänner för dig att denne är skyldig till våldtäkt, men tänker ljuga i rätten, vad händer då?

– Jag får aldrig föra fram något som jag vet är en lögn. Då får jag förklara att personen antingen måste erkänna sig skyldig till brottet eller byta advokat. En advokat får helt enkelt inte ljuga i rätten, säger Thomas Håkansson.

I fall som rör sexualbrott är ofta problemet att det inte finns några vittnen till händelsen. Kvar finns då den åtalades och målsägandens historia, som ofta skiljer sig åt. Då gäller det att reda ut vem som är mest trovärdig.

LÄS MER:  Man friades ”för att han sov” – här är sju uppmärksammade åtal

– Om personen har druckit alkohol är något som advokaten frågar i nästan alla brottmål. Den har bland annat att göra med att kunna göra korrekta iakttagelser.

Thomas Håkansson har även varit på den andra sidan i sexualbrottsmål, då som målsägandebiträde, och vet hur påfrestande en rättegång kan vara för offret.

– Det är givetvis helt fruktansvärt för den målsägande och en bra försvarsadvokat ger sig inte på offret i onödan. Man får absolut inte ställa kränkande frågor till offret, exempelvis frågor om vad offret hade för kläder på sig. Den frågan saknar relevans och spelar ingen roll, om det inte har en praktisk betydelse.

LÄS MER: 7 framsteg som samhället har gjort om sexbrott

Just nu är frågan om införandet av en samtyckeslag väldigt omdiskuterad och om en sådan lag blir verklighet tror Thomas Håkansson att en rättegång kan bli ännu mer påfrestande att genomgå för offren i sexualbrott. Det är åklagarens uppgift att ta fram bevisning i målet och ofta är det just åklagaren som måste ställa de detaljerade och ingående frågorna till målsäganden.

– Men genom en samtyckeslag innebär det att advokaten måste flytta fokus till brottsoffret och bevisa att offret var med på det. Saker som då tidigare varit irrelevanta kan då bli relevanta och advokaten kan då behöva ställa jobbiga frågor till brottsoffret. 

Har du blivit usatt? Hit kan du vända dig?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset