Julian Assanges svenske advokat Per E Samuelson.
Julian Assanges svenske advokat Per E Samuelson.

Julian Assange har gripits vid Ecuadors ambassad i London. Advokat Per E Samuelson oroas nu för att USA kan driva ett "hemligt åtal" mot Wikileaksgrundaren. "Det har sipprat ut uppgifter om att de vill komma åt honom".

Hur reagerar du på att Assange har gripits? 

–Det här är en stor besvikelse. Min klient känner att Ecuador sviker honom och att Storbritannien sviker honom. Att man efter sju år ska gripa någon för ett så bagatellartat brott är märkligt, säger advokat Per E Samuelson.

LÄS MER: Julian Assange har gripits i London – det här vet vi

Hur känner Julian Assange nu? 

– Jag har inte varit i kontakt med honom personligen. Men den verkliga rädslan och oron han hyser är att han ska bli utlämnad till USA. Vi kommer snart få reda på om USA i hemlighet har ansökt till Storbritannien att få honom utlämnad och om den förfrågan kommer bli beviljad.

Hur stor är risken att han blir utlämnad till USA? 

– Det är omöjligt att bedöma. Men jag har under årens lopp försökt följa ärendet i USA så gott det går, men där har man rätt att driva hemliga åtal så det är inte helt enkelt. Men det har sipprat ut olika uppgifter i olika tidningar som tyder på att det finns ett åtal och att de vill komma åt honom.

Vad kommer hända om han blir utlämnad? 

– Hans påstådda källa Chelsea Manning blev dömd till 35-40 år i fängelse. Julian Assange riskerar ett minst lika långt fängelsestraff.

LÄS MER: Massi Fritz: Att ge skadestånd till en våldtäktsmisstänkt är stötande

Vad tycker du om att USA jagar din klient? 

– De vill åtala honom för att han arbetar som journalist, så ser han på det. Jag anser att det här är en principiellt viktig fråga för journalister. Är det rimligt att en person som avslöjar krigsförbrytelser åtalas? Och den frågan kommer vi få svar på när som helst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset