Omar Eddhari jublar efter ett av AFC:s mål.
Omar Eddhari jublar efter ett av AFC:s mål.

En ful ankunge eller en kul uppstickare?För AFC United spelar det mindre roll.Efter 3–0 mot Åtvidaberg är klubben – som nästa år flyttar till Eskilstuna – klar för spel i allsvenskan nästa säsong.– Det känns underbart, säger lagkaptenen Filip Rogic.

Strax före klockan 18 på lördagskvällen kunde jublet bryta ut på Skytteholm i Solna. AFC United var klart för allsvenskan och spelare, ledare och fans bildade ett stort varmt och härligt kramkalas mitt i den bistra höstkylan.

– Jag kunde inte ens drömma om det här. Om någon hade sagt att vi skulle spela i allsvenskan i Eskilstuna så hade jag sagt att det var omöjligt, säger Filip Rogic.

AFC-mittfältaren är från Eskilstuna, dit klubben flyttar när svensk fotbolls mest udda framgångssaga fortsätter i allsvenskan. Athletic FC grundades 2007 av ryske affärsmannen Alex Ryssholm, och snart övertog man Atletico Husbys plats i division 4. Ett par år senare togs – eller snarare köptes – ännu en rejäl genväg upp i seriesystemet när AFC övertog Väsby Uniteds verksamhet, och förra året skedde debuten i superettan.

När AFC United, lett av tränaren Özcan Melkemichel, till slut stod på tröskeln till allsvenskan så var det utan minsta tvekan som man tog klivet in i fotbollens finrum.

1–0 nästan direkt

Tre poäng behövdes hemma mot Åtvidaberg, och AFC greppade taktpinnen direkt tack vare sina offensiva stjärnor. Redan i tredje minuten studsade bollen fram till lagets vassaste målskytt Mohamed Buya Turay, som säkert placerade in 1–0 för AFC med sitt tionde mål för säsongen.

2–0-målet efter dryga halvtimmen var riktigt vackert. Vänsteryttern Omar Eddhari är en klasslirare som sannolikt har ögonen på sig från större klubbar. Nu hade han smugit över till högerkanten, avancerade och borrade in sitt åttonde mål för året i bortre krysset.

– Vi har en solid defensiv spetsat med superettans vassaste offensiv, säger Eddhari om hemligheten bakom AFC:s framgångar.

Han ger inte mycket för de som har synpunkter på AFC:s okonventionella väg till att det plötsligt ska spelas allsvensk fotboll i Eskilstuna nästa år.

– Be dem komma och hänga med oss en dag, så kommer de nog att ändra sig, säger han och skrattar.

823 på läktarna

Bara 823 åskådare – ändå lite fler än AFC:s skrala publiksnitt i år – fick se Ferid Ali nicka in 3–0 i 78:e minuten i det som blev klubbens sista hemmamatch på Skytteholm. Nästa år är det Tunavallen som gäller för AFC Eskilstuna.

– Vi kanske behöver spetsa till det med två tre spelare, men av det jag har sett av allsvenskan tror jag att vi kan göra en bra säsong där, säger Eddhari.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Allsvenskan