Afghanistans landslagsdräkt för damlaget, med eller utan hijab.
Afghanistans landslagsdräkt för damlaget, med eller utan hijab.

Nya plagget ska öppna för att fler kvinnor i Afghanistan ska kunna spela fotboll – och hyllas av en av landets största fotbollsstjärnor.

Det afghanska fotbollförbundet har släppt bilder på sina landslag iklädda de nya matchställen från danska klädföretaget Hummel. Den kvinnliga versionen av den röda dräkten har en hijab som täcker håret på spelaren om hon väljer att spela med den, skriver CNN.

►  Läs mer: Det här är skillnaden mellan hijab, niqab och chador

Fifa hade tidigare ett förbud mot hijab men släppte på förbudet 2014 förutsatt att hijaben inte sitter fast i tröjan och att den har samma färg som stället i övrigt. I Hummels variant är hijab-delen ett eget löst lager som bärs under matchtröjan.
– Vi sponsrar inte de största lagen i världen men vi samarbetar med lag och klubbar som har en historia att berätta, som Afghanistan. Vi försöker att möta det afghanska folket i deras situation och just gör vi det genom att hjälpa kvinnor att få spela fotboll, med eller utan hijab, säger Hummels ägare Christian Stadil till företagets hemsida.

►  Läs mer: Hon är H&M:s första modell med slöja – hyllas på sociala medier

Före detta lagkaptenen för Afghanistans damlandslag i fotboll, Khalida Popal, som blivit en stor förebild för många afghanska kvinnor, berättar för CNN om känslan att dra på sig landslagströjan.
– Landslagströjan symboliserar hela vår kultur, vår tradition och vår historia. Att bära den och leda ditt land ut på fotbollsplanen är någonting du minns för alltid. Jag tror att Afghanistans damlandslag visar på vilken stor potential fotbollen har som en enande kraft. Jag vill hoppas att vi gett många kvinnor i vårt land nytt hopp, säger Khalida Popal, som varit med och tagit fram den nya dräkten.

Twitter
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport