Affärsägaren Inam Khan i Islamabad visar upp den berömda tidningen.
Affärsägaren Inam Khan i Islamabad visar upp den berömda tidningen.

Afghanistans president Ashraf Ghani önskade på onsdagen Sharbat Gula, känd som "National Geographic-flickan", välkommen tillbaka till sitt födelseland.

Omslaget med Sharbat Gula och hennes genomträngande gröna ögon från 1980-talet är ett av tidskriftshistoriens mest berömda. På grund av fotot, taget av Steve McCurry i ett läger i Pakistan, blev hon en symbol för krigets flyktingar.

Nu är hon 45 år och tvingas med sina fyra barn lämna Pakistan.

– Afghanistan är bara min födelseplats, Pakistan var mitt hemland och jag har alltid sett det som mitt land, sade hon till AFP i förra veckan.

Hon fördes från ett sjukhus i Peshawar där hon behandlades för Hepatit C. Hon utvisades från Pakistan efter att ha fällts för id-bedrägeri.

– Jag hade bestämt mig för att leva och dö i Pakistan men de gjorde det värsta med mig. Det är inte mitt fel att jag är född där (i Afghanistan). Jag är bedrövad. Jag hade inget annat alternativ än att flytta.

Gula sade att hon kom till Pakistan som föräldralöst barn, omkring fyra eller fem år efter den sovjetiska invasionen 1979.

President Ghani hedrade Gula och hennes barn med en ceremoni i presidentpalatsen. Han lovade henne en möblerad lägenhet för att se till att hon får ett värdigt och tryggt liv i Afghanistan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset