Sverige satsar hårt på stöd till kvinnorna i Afghanistan. I Bryssel har biståndsminister Isabella Lövin bland andra träffat freds- och kvinnoaktivisten Habiba Sarabi, som är landets första kvinnliga guvernör.
Sverige satsar hårt på stöd till kvinnorna i Afghanistan. I Bryssel har biståndsminister Isabella Lövin bland andra träffat freds- och kvinnoaktivisten Habiba Sarabi, som är landets första kvinnliga guvernör.

När freden ska vinnas i Afghanistan hoppas Sverige på kvinnorna.Omvärlden lovar fortsatta miljarder i stöd till det krigshärjade landet – men med motkrav på fortsatta reformer och kamp mot korruption.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fanns på plats i Bryssel på onsdagen, liksom Afghanistans president Ashraf Ghani, Nato-chefen Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister John Kerry. Alla ville de visa att det afghanska ödet ännu inte är bortglömt.

– Jag vill att ni ska veta att ni inte gör den här resan på egen hand, hälsade EU:s utvecklingskommissionär Neven Mimica till afghanerna och kunde stolt utlova 130 biståndsmiljarder över fyra år från världssamfundet – en bra bit mer än vad som väntades inför mötet.

Kvinnosatsning

Sverige har sedan tidigare utlovat ett långsiktigt stöd fram till 2024. Precis som övriga givare betonas samtidigt att det gäller även för afghanerna att göra sitt.

– Det är också viktigt att vi måste ha framsteg i fredsprocessen, arbetet mot korruption och för ett bra styre, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP), som representerade Sverige i Bryssel.

För svensk del satsas hårt på att inkludera Afghanistans kvinnor i såväl fredsprocess som samhällsbyggnad. Lövin har i Bryssel bland annat träffat Habiba Sarabi, första kvinna att verka som guvernör i Afghanistan (i Bamyan-provinsen) och tung företrädare i fredsförhandlingarna med talibanerna.

– Sveriges engagemang betyder mycket för oss. Om inte kvinnor finns med i fredsprocessen kommer det aldrig att bli en hållbar fred, förklarar Sarabi.

– Många framsteg har gjorts vad gäller utbildning och hälsovård för kvinnor och politiskt deltagande. Men naturligtvis har vi många utmaningar också. Våldet mot kvinnor är fortfarande ett kolossalt problem, liksom de tidiga äktenskapen, säger Habiba Sarabi.

Flyktingavtal

Inom EU diskuteras parallellt hur återsändandet av afghaner som inte anses behöva asyl ska gå till. Finland skrev under ett avtal med Afghanistan i tisdags och även en svensk motsvarighet är på gång.

– Vi för sådana samtal fortfarande och jag kan inte säga när det blir klart. Men det är viktigt att påpeka – eftersom jag är biståndsminister – att vi villkorar inte biståndet till ett återtagandeavtal, säger Isabella Lövin i Bryssel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset