Afra, 25, gör konstverk av kod Här är ett urklipp från Afra Noubarzadehs konstverk som är skapat helt med CSS.
Afra, 25, gör konstverk av kod Här är ett urklipp från Afra Noubarzadehs konstverk som är skapat helt med CSS.

Somliga målar med pensel och färg, andra med sprejburk. Afra Noubarzadeh skapar sin konst med hjälp av kod. För honom är det ett sätt att kombinera det tekniska med det konstnärliga.

Afra, 25, gör konstverk av kod
Gustav Larsson
Afra, 25, gör konstverk av kod

Afra Noubarzadeh studerar på Chalmers entreprenörsskola.

– Jag vill inte att det ska kännas som att det finns en uppdelning genom att man antingen håller på med konst, eller något matematiskt och tekniskt. Man har aldrig vågat låta de två sfärerna mötas. Förhoppningsvis går det att inspirera unga till att kombinera dessa, säger han över telefon från Göteborg där han pluggar på Chalmers entreprenörsskola.

– Jag är inte i grunden programmerare. När jag jobbar är det mest vad som kallas frontend, det vill säga framsidan av en hemsida. På så sätt är jag lite intresserad av HTML och CSS, säger han om sitt val av arbetsredskap.

Andra målar kanske med akvarell eller olja, men du har valt programmeringskod?
– Jag har alltid varit fascinerad av det digitala och vid något tillfälle introducerades jag för vektorgrafik. Jag tyckte det var skitcoolt att man kan zooma in och ändå bibehålla toppkvalitet. Då slog mig tanken att CSS faktiskt också är vektorgrafik i och med att det går att zooma in. Jag tänkte att det går att kombinera det här med att man bara ser ettor och nollor när man skapar men egentligen visar de något helt annat.

CSS, Cascading Style Sheets, är ett programmeringsspråk som främst används för att skapa layout till olika hemsidor. Med CSS bestäms saker som teckenstorlek, typsnitt eller bakgrundsfärg. Afra har valt att använda CSS för att rita upp cirklar i olika färger och storlekar som tillsammans skapar en bild. Enligt honom har det gjorts figurer på detta sätt förut, men aldrig större konstverk som hans eget.
– Det tog en vecka att göra det. Först trodde jag att jag skulle kunna använda koordinaterna från Photoshop, där jag hade skissat. Men de koordinaterna utgår från mittpunkten av motivet. När du skriver CSS-kod utgår den från vänster topp. Det tog mest tid att hitta rätt position för varje cirkel. En pixel upp, en till höger, fram och tillbaka. Det var utmanande.

Han är inte ensam om att utgå från kod för att skapa konstverk. Bara två veckor efter att han visade sin CSS-målning gick Google ut med en tävling som de döpt till Devart. Fokus är just konst med kod.
– Det var riktigt coolt att jag var typ två veckor före dem. Så jag var snabb och la upp projektet och är för tillfället med och deltar i tävlingen.

Vad blir nästa steg?
– Jag sitter för tillfället och kommer på fler karaktärer. Sedan ska jag se om det går att utveckla ett spel av det här. Det är en bekväm bild med mjuka former. Det hade varit ett intressant bildspråk att göra ett spel på, kanske för yngre. Att lägga in läromoment vore klockrent. Det är coolt att det är en bild, men det hade varit episkt om det varit interaktivt.

► LÄNK: Här finns hela konstverket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset