Antalet elefanter kan halveras till 175 000 på nio år om inte tjuvjakten på elfenben slutar.
Antalet elefanter kan halveras till 175 000 på nio år om inte tjuvjakten på elfenben slutar.

30 procent av elefanterna på Afrikas savanner har försvunnit på bara sju år och det finns långt mycket färre elefanter än vi tidigare trott. Det visar en ny studie. “Elefanterna är våra levande dinosaurier”, säger en av forskarna.

Slaktade för sina elfenben lämnas elefanterna på den afrikanska savannen kvar att ruttna. En tjuvjakt som riskerar utrota elefanterna.

Organisationen Elefanter utan gränser håller i projektet Great Elephant Census (GEC), som går ut på att räkna alla elefanter på Afrikas savanner från luften, rapporterar CNN i ett reportage om Afrikas elefanter.

Enligt GEC har elefantpopulationen nästan ödelagts, vilket de rapporterade i tidsskriften PeerJ under torsdagen. Man har räknat till totalt 352 271 elefanter i de undersökta länderna, vilket är betydligt lägre antal än man tidigare uppskattat.  

Forskare tror att det kan ha bott så många som 20 miljoner elefanter i Afrika. 1979 fanns bara 1,3 miljoner kvar – och deras förhållande har blivit mycket sämre, skriver CNN i reportaget.  

De sju åren mellan 2007 och 2014 ska siffrorna ha rasat med minst 30 procent, alltså 144 000 elefanter. I Selous Game-reservat i Tanzania och i Mosambiwues Niassa reservat har elefanterna försvunnit med 75 procent de senaste tio åren, det på grund av att elfenbensplundrare dödat hela familjer av elefantflockar, skriver CNN.

“När man tänker på hur många elefanter som varit i de här områdena de senaste 10 till 20 åren är det väldigt hjärtskärande”, säger miljöforskaren Mike Chase till CNN.

►LÄS MER: Säljer elefanter – för att rädda dem

Elefantpopulationen minskar enligt undersökningen i dag med 8 procent, vilket innebär att antalet elefanter kan halveras till 175 000 på nio år om ingenting förändras. Lokal utrotning är nästan säker. I CNN:s reportage målar forskaren Mike Chase upp en tydlig bild av vad tjuvskyttet gör mot djurlivet i Afrika.

“Elefanterna är våra levande dinosaurier, romansen från en svunnen tid och om vi inte kan bevara de afrikanska elefanter, jag är jag rädd att tänka på vad som kommer att hända med resten av Afrikas vilda djur."

►LÄS MER: Souvenirerna du inte bör köpa

Ben Curtis/TT

Tidigare i år brändes 105 ton elfenben i Kenya som en auktion för att stoppa tjuvjakten och den illegala handeln med elfenben. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset