Tårtkalaset på Moderna Museet var tänkt som en problematisering av kvinnlig omskärelse. Men en leende Lena Adelsohn Liljeroth som skar en tårtbit från en svart kvinnas kön blev för mycket. "Kulturministern borde avgå", säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund.

Kulturministern var i helgen inbjuden till Moderna Museet för att tala på World Art Day. Temat var konstens frihet och rätt att provocera. 

Väl där bjöds hon på tårta, föreställande en karikatyr av en svart, naken kvinna. Tårtbiten skars ut ur "tårtskulpturens" kön och åts av Lena Adelsohn Liljeroth. Syftet med hela installationen var att problematisera kvinnlig omskärelse och de exotiserande föreställningar som finns i väst. Som vit kvinna utgjorde kulturministern själv en viktig del av installationen när hon skar upp tårtan.
 
Installationen dokumenterades och efter att bilderna agts upp på  BUS Facebooksida  har reaktionerna varit starka på bloggar och i kommentarsfält på nätet.
 
Afrosvenskarnas Riksförbund menar att Liljeroths agerande borde leda till hennes avgång. 
– Att delta vid en rasistisk manifestation maskerad till konst är att helt klart att gå över gränsen och kan bara tolkas som att kulturministern ställer sig bakom Moderna museets rasistiska tilltag eller att hon har en extremt dålig känsla när det kommer till frågor om rasism. Oavsett vilket så har Afrosvenskarna inte längre förtroende för henne som kulturminister och kräver att hon tar sitt ansvar och avgår", skriver Kitimbwa Sabuni.
 
Kulturministern försvarar sitt beteende och kallar situationen för "bisarr".
 
- Jag förstår mycket väl att det här provocerar, och det var också en mycket bisarr situation, säger hon till nyhetsbyrån TT.
 
 När Metro tar kontakt med konstnären Makode Linde hänvisar han till en intervju med samma nyhetsbyrå.
 
- Med tanke på det fattiga utbud som finns i Sverige av konstnärer som skulle kunna definiera sig som afrosvenskar, så hade man ju hoppats att Afrosvenskarnas riksförbund var litet mer insatta i den konst som jag håller på med, säger han till TT.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset