Journalisten och författaren Staffan Heimerson. Arkivbild.
Journalisten och författaren Staffan Heimerson. Arkivbild.
#metoo TT

Aftonbladet avslutar samarbetet med kolumnisten Staffan Heimerson efter uttalanden i en intervju med branschtidningen Resumé.

Heimerson säger att han hade "tänkt igenom mycket noga" vad han skrev i sin kolumn.

Heimerson kommenterade i intervjun metoo-kampanjen och menade att den "förstört vårt samhälle", samt sade att kvinnor som vittnat använder #metoo som en invändning för att skriva sjaskig pornografi.

Det som Staffan Heimerson nu ger uttryck för i en intervju med branschtidningen Resumé är enligt min mening att gå över gränsen. Den kvinnosyn han ger uttryck för där är inte förenlig med våra grundvärderingar – alla människors lika värde och alla människors lika rätt. Att vi ska ha respekt för våra medmänniskor, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén till den egna tidningen.

"Sexualitetens glädje"

Heimerson skrev även en kolumn i Aftonbladet på temat #metoo men det är inte den texten som gör att tidningen avslutar samarbetet med honom, enligt publishern. Där liknade han metoo-kampanjen vid Stalins utrensningar på 1930-talet där medlemmar i kommunistpartiet uteslöts för opreciserade brott, och skrev att "två generationer unga människor kommer i en framtid att klandra oss för att de förlorat chansen till sexualitetens glädje."

Olsson Olsén säger att Aftonbladet har "högt i tak" även om hon personligen inte håller med Heimerson i det han skrev i kolumnen.

"Livserfaren man"

Staffan Heimerson kan inte förstå att hans text väcker kritik.

Nej. Jag är en mogen livserfaren man och är Sveriges mest långvariga kolumnist och hade tänkt igenom mycket noga vad jag skrev i min kolumn. Men mina journalistiska ideal är mer sprungna ur brittisk och amerikansk anda, har han sagt tidigare till DN.

Allmänhetens pressombudsman, Ola Sigvardsson, säger till TT att han blev förvånad över Sofia Olsson Olséns beslut.

Jag kan säga att jag blev förvånad i dag om att avsluta samarbetet med tanke på den krönika som publicerades i går, men jag respekterar fullt ut hennes rätt att göra det.

Ola Sigvardsson antar att Olsson Olsén ser en skillnad mellan krönikan och intervjun som är betydelsefull.

Vad jag tycker man ska hålla i minnet är att hon är ansvarig utgivare och är etiskt som juridiskt fullständigt ansvar för Aftonbladet som publisher och därmed står det henne fritt att i vilket ögonblick som helst avsluta ett samarbete vad gäller frilansare.

TT har sökt Sofia Olsson Olsén, som inte vill prata utan hänvisar till sin kommentar i Aftonbladet, och Staffan Heimerson.

Journalisten och författaren Staffan Heimerson. Arkivbild.
Journalisten och författaren Staffan Heimerson. Arkivbild.
Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén. Arkivbild.
Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset