Modellagenturer har stått utanför Stockholms största anorexiaklinik – och försökt värva nya modeller bland patienterna. – Man har uppvaktat 14–15-åriga svårt sjuka flickor, säger Christina Lillman-Ringborg, vårdkoordinator.

LOTTA BERGSETH

Anna-Maria af Sandeberg är verksamhetschef och överläkare på Stockholms centrum för ätstörningar. Enligt henne och flera andra på kliniken har  modellagenturer försökt värva nya modeller utanför kliniken. – Man har stått utanför kliniken och raggat på våra flickor, säger hon. 

► ENGLISH VERSION

Stockholms centrum för ätstörningar är inte bara Stockholms, utan Nordens, största specialiserade ätstörningsklinik. Här vårdas ungdomar och vuxna för ätstörningar som anorexia och bulimi. 

Metro kan nu avslöja att modellagenturer försökt hitta nya modeller bland klinikens svårt sjuka patienter. 

– Vi tycker att det är helt förkastligt. Man har stått utanför kliniken och raggat på våra flickor för att man vet att de är väldigt smala. Det sänder helt fel signaler, när flickorna samtidigt behandlas för ätstörningar, säger Anna-Maria af Sandeberg, verksamhetschef och överläkare vid kliniken. 

►Läkare rasar efter avslöjandet: "Livsfarligt."

►Ex-modellen Emma Wiklund: "Helt sjukt"

Bland annat ska agenter ha gått fram till flickorna när patienterna hade gemensamma promenader. 

– De visste våra tider, och kunde komma fram till flickorna då. Det handlar om unga flickor med anorexia. En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, då krävs det oftast heldygnsvård, säger Margaretha Sandved, enhetschef vid kliniken.  

Agenter ska även ha gått fram till flickorna när dessa besökt kliniken. 

– Det är flera föräldrar som har reagerat på det. Det är hemskt. En del av sjukdomen är att man har en vrång kroppsuppfattning, och så får man plötsligt smicker och ett jobberbjudande. Det underlättar inte behandling av sjukdomen, säger Christina Lillman-Ringborg, vårdkoordinator vid kliniken.

De senaste händelserna kliniken vet om ska ha inträffat för cirka ett år sedan. Efter det har de gemensamma promenaderna upphört. 

Men enligt kliniken kan försöken att värva patienter fortfarande pågå.

►Angelica var nära att dö – fick modellerbjudande

►Twitter rasar mot modellagentur

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset