I mötet mellan vårdgivare och patient finns alltid en maktasymmetri, skriver Agnes Arpi.
I mötet mellan vårdgivare och patient finns alltid en maktasymmetri, skriver Agnes Arpi.

Läkare möter patienter i deras mest utsatta stunder. Det är ett ansvar som inte alltid hanteras på rätt sätt, och när det går fel känner sig patienter ofta maktlösa. Därför är det bra att som patient vara medveten om de möjligheter man har att till exempel läsa sin journal, skriver Agnes Arpi.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag skulle kunna fylla denna spalt med samma historier om och om igen. Om kvinnor som kommer till akuten med svåra smärtor, och sedan upptäcker att de i journalen blir beskrivna som fejkande missbrukare ute efter narkotikaklassade läkemedel. Om de som får höra ”allt gick bra” efter sina förlossningar, för att långt senare läsa i journalen om allt som gått sönder. Ibland hävdas ”ord mot ord”, som när den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh fick sin ena äggstock bortopererad utan att ha gett sitt samtycke eller vara informerad, något som Expressen rapporterade om den 2 juni.
I mötet mellan vårdgivare och patient finns alltid en maktasymmetri. Läkare möter patienter i deras mest utsatta stunder. Det är ett ansvar som inte alltid hanteras på rätt sätt, och när det går fel känner sig patienter ofta maktlösa. Därför är det bra att som patient vara medveten om de möjligheter man har att till exempel läsa sin journal, få felaktigheter i journalen rättade eller kommenterade, liksom att man via loggutdrag har rätt att veta när någon har läst i journalen.

LÄS MER:Agnes Arpi: Det är en vacker vårdag och jag håller på att förblöda på en akutmottagning
Det kan även finnas olika skäl till att vilja göra en ljudupptagning av sina läkarmöten, som att man vill att en anhörig ska kunna ta del av samtalet efteråt eller för att man tycker att det sägs för mycket konstigheter. Att spela in sina läkarmöten är lagligt så länge man själv deltar i samtalet, och det gäller även om läkaren är omedveten om inspelningen. Kring detta råder viss förvirring, så jag frågar Claire Melin, kanslichef och jurist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Är det någonsin förbjudet för en patient att göra en ljudupptagning av ett läkarsamtal som de själva deltar i, enligt lagstiftningen?
– Det är inte förbjudet.
Det är alltså inte olagligt?
– Nej.
Däremot kan man inte använda en ljudinspelning hur man vill.

LÄS MER: Agnes Arpi: ”Sveda-, värk- och brännkärring” har spelat ut sin roll – men det är fortfarande långt till en jämlik vård
När Läkartidningen den 19 januari 2016 publicerade artikeln ”JO kritiserar läkare för inspelningsförbud” fylldes kommentarsfältet av röster som deklarerade att deras patienter minsann inte skulle få spela in någonting. En av få som inte verkade ha fokus på sitt eget obehag var den psykolog som skrev:
”Patienter har ofta mycket giltiga skäl till att vilja spela in. Minnesstöd är ett. Men att man väldigt ofta som patient är i stark beroendeställning till vårdpersonalen är en annan. Även om vårdpersonal överlag gör ett bra arbete, så blir en patient helt rättslös de gånger vårdpersonalen brister och ord sedan står mot ord.”
En poäng som borde vara fullständigt självklar i sammanhanget.
När jag har diskuterat detta med andra har jag fått frågan: Vad får vi egentligen för samhälle om vi ska hålla på och spela in varandra?
Det är en legitim fråga, värd att begrunda. Men lika viktig är frågan: Vad har vi för vård när det finns behov av att kontrollera sina journaler och spela in sina läkarmöten?

+ Foto. Fotografen Vlad Sekhin är en av de som öppnar fler platser i världen med sina bilder och texter. Han var helt okänd för mig fram tills för några dagar sedan…

– … när jag upptäckte hans bilder från Papua Nya Guinea, och därmed landets absurda kvinnoförtryck. Kolla/läs om projektet Crying Meri

Agnes Arpi

LÄS MER: Agnes Arpi: Sjukvården måste sluta avfärda mödrarna som hysteriska våp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset