Titlar har betydelse, och ibland betyder orden inget alls, skriver Agnes Arpi.
Titlar har betydelse, och ibland betyder orden inget alls, skriver Agnes Arpi.

Se upp för hittepåtitlar. Träffar man en skojare står man utan skydd och utan rättigheter om allt går åt helvete, skriver Agnes Arpi.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tillgången på terapi i den offentliga vården är dålig, med många desperata patienter i kö, och privata alternativ är ofta dyra. Det bidrar till en skojarnas marknad.

Det är nämligen fullt möjligt för till exempel mig – som inte är psykiater, psykolog eller psykoterapeut, vilket inom hälso- och sjukvård är skyddade titlar med legitimation från Socialstyrelsen – att i morgon sadla om till säg ”relationsterapeut”.  På min hemsida lägger jag vackra bilder. Jag skriver också att jag är ”diplomerad”. Jag kan till och med kalla mig ”KBT-terapeut”, den språkliga skillnaden är så hårfin att få uppfattar den. Sedan är det bara att börja ragga kunder.

Jag tar emot unga, vuxna och par, som jag behandlar efter eget huvud. Jag tar emot människor som känner att de står och stampar i tillvaron eller som är osäkra på sina äktenskap. Även människor som är deprimerade, som är i kris eller har ätstörningar hittar min snygga hemsida. De får också komma. Ibland tar jag till och med emot barn.

LÄS MER: Agnes Arpi: Patienternas trauma suddas ut – av vården själva

Förresten gillar jag inte att den deprimerade har fått läkemedel mot sin depression, sådant tror inte jag på, så jag använder min auktoritet i samtalsrummet till att övertyga honom om att sluta. När han därefter börjar må ännu sämre kan jag inte hållas ansvarig. Och när jag tycker att den otrogna kvinnans affärer är så snaskiga att jag sprider dem vidare till alla jag känner är det förvisso ganska taskigt men det är inget brott. För jag saknar både legitimation och tystnadsplikt, trots alla fina ord jag kan hitta på om mig själv. Men kundernas pengar får jag och allt jag beskriver ovan är lagligt. Fiffigt va?

LÄS MER: Agnes Arpi: Till dig som stal min väska på tåget

Om vi återgår till verkligheten så vet jag, som alltså är journalist och inte ”diplomerad relationsterapeut”, att människor med dessa hittepåtitlar inte per automatik är illvilliga och giriga, eller oförmögna att bidra med något gott. Min poäng är i stället att människor som redan befinner sig i utsatta situationer blir oerhört sårbara om de saknar kunskap om vad som är vad. Träffar man en skojare står man utan skydd och utan rättigheter om allt går åt helvete. Titlar har betydelse, och ibland betyder orden inget alls.

+ Amanda Duregårds och Sara Johanssons reportage ”Terapisekten” i Faktum. Från 2012, fortfarande läsvärt.
– Många vet inte skillnaden mellan psykiater och psykolog. Det är ett första steg för att få bättre koll.

Agnes Arpi

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi i videon nedan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset