Hon var en av de personer som envist arbetade för att den missförstådda sjukdomen, som upp till 40 000 svenskar beräknas vara drabbade av, skulle tillföras mer forskningsmedel och resurser, skriver Agnes Arpi.
Hon var en av de personer som envist arbetade för att den missförstådda sjukdomen, som upp till 40 000 svenskar beräknas vara drabbade av, skulle tillföras mer forskningsmedel och resurser, skriver Agnes Arpi.

Jag nåddes just av beskedet att en av de läsare som jag har haft kontakt med, en ME/CFS-sjuk kvinna och stridbar kämpe, har avslutat sitt liv genom assisterat självmord i ett annat land, skriver Agnes Arpi.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De tabun som omger psykisk ohälsa har börjat nedmonteras, vilket är utmärkt. Men när man talar om självmord finns det en aspekt som nästan alltid förbises: De människor som tar livet av sig, inte för att de är ensamma eller deprimerade, utan för att deras fysiska plågor är för svåra att bära. Jag nåddes just av beskedet att en av de läsare som jag har haft kontakt med, en ME/CFS-sjuk kvinna och stridbar kämpe, har avslutat sitt liv genom assisterat självmord i ett annat land, och hon förklarar själv sitt beslut i ett offentligt brev publicerat på nätet.

LÄS MER: Agnes Arpi: ”Kvinnor är skapta för att föda barn” är ett dåligt argument
Hon var en av de personer som envist arbetade för att den missförstådda sjukdomen, som upp till 40 000 svenskar beräknas vara drabbade av, skulle tillföras mer forskningsmedel och resurser. Genom hennes insatser för ökad kunskap kände jag till henne långt innan vi fick kontakt.
ME/CFS kan innebära en mängd olika symptom, men jämförs ofta med en kronisk influensa där varje ansträngning medför svår utmattning. Hon var en av de hårdast drabbade. I Sverige har vården för ME/CFS enorma brister, och för många patienter saknas den helt. Av okunskap ordineras i stället sådant som gör patienterna oåterkalleligt sjukare, de misstros och de nekas sjukpenning trots att en fjärdedel av dem är bundna till hemmet. Det är en pågående tragedi, som så sakteliga har börjat belysas, tack vare personer som henne.

LÄS MER: Agnes Arpi: Till dig som stal min väska på tåget
Nu måste resten av samhället göra sin del. Börja med att ge patienterna specialiserad vård, och inte bara i Stockholm. Patienterna finns i hela landet, och de har sällan möjlighet att resa. Ibland måste vården komma till patienterna i stället för tvärtom. Försök hitta svaren. Lägg pengar på att förstå. Avfärda inte lidandet. Betrakta inte patienterna som lata eller hypokondriska.
I mejl till mig skrev hon om traditionen att psykologisera outforskade sjukdomar, mest kvinnors, och hur sällan det debatteras. Detta trots att det visar sig felaktigt gång på gång och offrar människoliv. Hon avslutade med: ”Med hopp om fler artiklar om detta så viktiga område, och om att debatt sätts igång!”
Jag ska försöka att göra min del. Vila i frid.

Plus: Kunskap. Läs bloggar som Livets bilder och ME-patienten, om vad ME-patienter möter hos vård och myndigheter.

Minus: Förlust. En människa är borta. Min önskan inför 2018 är att ingen ska behöva gå samma väg.

Agnes Arpi

Hjälplinjer – behöver du någon som lyssnar?

  • Självmordslinjen: Telefon 90101, chatt eller mejl ([email protected]). Har öppet kl: 06-24 varje dag.
  • Jourhavande medmänniska: Telefon 08-702 16 80. Har öppet alla nätter mellan kl: 21-06.

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi i videon nedan

LÄS MER: Agnes Arpi: Timanställdas utsatthet är så normaliserad att den knappt syns

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset