"Jag behöver inte lova mänskligheten att jag avstår Thailand och New York i år, eftersom sannolikheten att jag skulle ha åkt dit är minimal. Från tönt till klimathjälte, helt gratis", skriver Agnes Arpi.
"Jag behöver inte lova mänskligheten att jag avstår Thailand och New York i år, eftersom sannolikheten att jag skulle ha åkt dit är minimal. Från tönt till klimathjälte, helt gratis", skriver Agnes Arpi.

Det är praktiskt att vara flygrädd nu. Sannolikheten att jag skulle ha åkt är minimal ändå. Från tönt till klimathjälte, helt gratis.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är praktiskt att vara flygrädd nu när resten av samhället (nåja) har kommit på att man ska stanna på marken. Jag behöver inte lova mänskligheten att jag avstår Thailand och New York i år, eftersom sannolikheten att jag skulle ha åkt dit är minimal. Från tönt till klimathjälte, helt gratis. Att vara flygrädd är ändå jobbigt, så jag har läst vad som sägs till flygrädda och försökt följa råden, med varierande resultat.

De som ger råd till flygrädda underskattar både internet och våra hjärnors slughet.

”Lär dig om turbulens” – Ok. Jag lär mig att turbulens är som vågor på havet och att flygplanen är byggda för att klara det. Grejen är att om man börjar googla på turbulens så hamnar man snart på nödlandningar på grund av turbulens. Därifrån är det inte långt till topp tio-videor av landningar i storm, avbrutna landningsförsök och världens svåraste landningsbanor. Tack för tipset!

”Piloterna är tränade i att hantera alla situationer” – Bra att veta. Jag kunde redan det mesta om dödliga flygolyckor men har nu också läst allt om dramatiska landningar. Minns ni landningen i Hudson-floden 2009? Missa då inte polacken Tadeusz Wronas skräcklandning på flygplansbuken i Warszawa 2011. Finns på Youtube. Suger i magen.

LÄS MER: Agnes Arpi: När gick Sverige från lagom till världsbäst i allt?

”Flyg oftare, undvikande leder till mer ångest” – Har försökt, det enda som hände när jag flög oftare var att jag fick ångest oftare. Plus: Hatar du klimatet eller?

”Risken att dö i en flygolycka är nästan obefintlig” – Att något är ovanligt betyder inte att det inte händer. Särskilt inte att det inte händer mig.

Och så vidare. De som ger råd till flygrädda underskattar både internet och våra hjärnors slughet.

Jag låter dock inte min rädsla styra mig helt. I augusti skulle jag flyga och då testade jag något nytt: Jag pratade med personalen. Två flygvärdinnor förbarmade sig över mig och lät mig umgås med dem bakom draperiet. De lät mig ställa alla mina frågor, typ ”varför gör ni detta, är ni galna?”, tog det med ro och berättade om sina erfarenheter. Dessutom ordnade de en flygrädsle-dejt med en av piloterna. Deras sätt var så lugnande att jag gjorde något som aldrig har hänt på ett flygplan förut: Jag somnade av utmattning, och missade dejten.

Genier.

Agnes Arpi

Plus: Four Hands Menu. Avsnitt 3. Margot Henderson och Margarita Fores. Roligaste mat-tv jag sett.
Minus: I mina mardrömmar ska jag flyga till USA men kraschar redan i Nordstan i Göteborg. Dubbel fasa.

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset