Det är svindlande att tänka på hur många som felaktigt tror att deras lidande är orsakat av oförmåga av slappna av, skriver Agnes Arpi.
Det är svindlande att tänka på hur många som felaktigt tror att deras lidande är orsakat av oförmåga av slappna av, skriver Agnes Arpi.

Det är fascinerande, och läskigt, att följa hur endometriosteam, ofta nämnda som vägen till bättre vård för en utsatt patientgrupp, säger till patienter med felsittande spiraler och tarmar fastvuxna i livmodern att deras smärtor beror på ”konflikt på jobbet” för flera år sedan, skriver Agnes Arpi.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”De säger att jag är stressad.”

Min vän blöder och går ner i vikt. Men han gör ännu ett försök, fast han alltid får samma svar. Den här gången hamnar han rätt.

Det tar honom elva år att få korrekt diagnos: den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit. Elva år av typiska symptom, som har påverkat hans liv på många sätt. Nu får han behandling, och att få ett annat svar än ”stress” är en lättnad, även om han måste förhålla sig till sjukdomen resten av livet. Hur många stressdiagnoser hann han få innan han betalade tarmundersökningen ur egen ficka? Ganska många.

LÄS MER: Erik Glanell: Som bög har jag dragit nitlotten

En annan person sökte hjälp i fem år, för smärtor och problem i mage, urinblåsa och underliv. Ibland förlorar hon känseln i benen. De svar som hon har fått är hårresande men inte ovanliga. Förutom ”stress” har hon även fått veta, från renommerade specialister, att hon är en sådan som inte ska ha sex. När hon till slut, även hon med egna medel, hittade rätt kompetens konstaterades blodproppar i bäckenet, som trycker på hennes nerver.

Det är svindlande att tänka på hur många som felaktigt tror att deras lidande är orsakat av oförmåga av slappna av. Svindlande och sorgligt.

De senaste åren har jag varit i kontakt med ett stort antal kvinnor med gynekologiska sjukdomar. Majoriteten av dem har någon gång fått höra att deras symptom beror på stress eller andra psykosociala faktorer. Detta även när det finns objektiva medicinska fynd. Det är fascinerande, och läskigt, att följa hur endometriosteam, ofta nämnda som vägen till bättre vård för en utsatt patientgrupp, säger till patienter med felsittande spiraler och tarmar fastvuxna i livmodern att deras smärtor beror på ”konflikt på jobbet” för flera år sedan. Är det ens en sannolik förklaring?

LÄS MER: Agnes Arpi: Varför används inte ordet flickstreck?

Man ska ha respekt för stress. Den kan vara en förödande kraft, som obönhörligt slår människor till marken. Stress kan ofta förvärra sjukdomstillstånd, liksom sjukdomar kan göra människor oerhört stressade. Särskilt om de inte blir lyssnade till. Att ha respekt för stress innebär också att vara vaksam på när den blir en universalförklaring som sätter punkt för vidare undersökningar, som omöjliggör vård snarare än att ringa in. Det är svindlande att tänka på hur många som felaktigt tror att deras lidande är orsakat av oförmåga av slappna av. Svindlande och sorgligt.

Agnes Arpi

Plus: Helg är bra, men vardag är bättre. Äntligen är allt som vanligt.

Minus: Den lika missbrukade diagnosen IBS. IBS och stress kan användas som förklaring på nästan allt och alla.

”Jag har fått syn på något som jag tycker är fruktansvärt” – möt Agnes Arpi

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset