Anna-Carin Ahlquist under torsdagens spel i Paralympics i Rio.
Anna-Carin Ahlquist under torsdagens spel i Paralympics i Rio.

Anna-Carin Ahlquist är i Rio de Janeiro för att försvara sitt guld. Och hon verkar vara i praktslag.– Jag siktar på att spela sista matchen, säger hon efter att ha säkrat en plats i kvartsfinalen.

Ahlquist vann båda sina gruppspelsmatcher i stor stil, och är redan klar för kvartsfinal i singelspelet. Första matchen, mot Spaniens Maria Sigala Lopez, var över på 17 minuter och efter tre raka set, 11–1, 11–8, 11–7. Ändå var inte den regerande paralympiska mästaren nöjd.

– Jag hade lite hybris och fick för mig att jag skulle slå på allt, och det fungerar ju inte i pingis. Man måste ändå värdera bollen lite, säger Anna-Carin Ahlquist.

Kvartsfinal på söndag

I den avslutande gruppspelsmatchen, mot brittiskan Sara Head som kom fyra i London, gick det ännu lättare. Tre raka set igen, 11–3, 11–2, 11–5.

– Hon är en otroligt bra spelare och jag brukar ha tufft för henne. Nu var det hennes första match, medan mina premiärnerver hade släppt. Jag njuter ju av den här situationen, av alla människor på läktaren och stämningen. Det är otroligt sjyst, säger Ahlquist.

Kvartsfinalen spelas på söndag. Vem motståndaren blir spelar ingen roll.

– Jag får ta den motståndare som det blir. Det misstaget har jag gjort tidigare, att jag haft önskemål. Men jag tar den det blir, och analyserar utefter det.

Öhgren vidare

Även Alexander Öhgren är klar gruppsegrare i klass 3, och därmed klar för åttondelsfinal på lördag. Han inledde med att slå nigerianen Ahmed Kleosho med 3–1 i set och följde upp med att vinna mot ukrainaren Vasyl Petruniv i en femsetare.

– Vi har mötts otroligt många gånger och än så länge har jag bara segrar mot honom. Men jag var riktigt illa ute, det stod och vägde till hans fördel. Men jag kunde avsluta riktigt bra, säger Alexander Öhgren.

Helt klar för avancemang är däremot inte bronsmedaljören från London, Emil Andersson, i klass 8. Han förlorade en stentuff femsetare, mot Polens Marcin Skrzynecki, men vann en annan, mot britten Ross Wilson, och kan fortfarande komma både etta, tvåa och trea i gruppen.

– Men det ser ganska ljust ut. Jag har totalt minus en boll och då måste det bli ett visst resultat, och att Ross vinner med 3–2 i sin match, för att jag ska sluta trea. Så tre snabba set för Ross, eller 3–1, vore skönt, så att man slipper bli nervös, säger Emil Andersson.

Karlsson överraskade

Linus Karlsson, också i klass 8, vann sin premiär mot ungraren Andras Csonka, även det med 3–2 i set. En stark start, då Csonka är högst rankad i gruppen.

– Spelar jag så här så har jag jättebra chans. Målet när jag kom hit var att ta mig vidare från gruppen och vinner jag i morgon (fredag) så är jag vidare, säger Linus Karlsson.

Victor Sjöqvist, i klass 3, förlorade mot Welder Knaf, Brasilien, i tre raka set, i sin första match.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset