När Aida Hadxialic lämnat in sin ansökan kommer Statsrådsarvodens nämnden ta ställning till hennes avgångsvederlag.
När Aida Hadxialic lämnat in sin ansökan kommer Statsrådsarvodens nämnden ta ställning till hennes avgångsvederlag.

Som gymnasie- och kunskapsminister hade Aida Hadzialic (S) ett arvode på 127 000 kronor i månaden. Om hon nu lämnar in en ansökan om avgångsvederlag kan hon få ersättning på uppemot 1,5 miljoner kronor.

På lördagsförmiddagen meddelade Aida Hadzialic under en presskonferens i Rosenbad att hon väljer att avgå efter att ha åkt fast för rattfylla. När ministern åkte fast i en bilkontroll hade hon 0,2 promille i blodet.

► LÄS MER: Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic avgår efter rattfylla

Men Aida Hadzialic kommer förmodligen inte gå lottlös efter att ha lämnat sin ministerpost. Samtliga statsråd förutom statsministern har ett arvode på 127 000 kronor i månaden. Ett arvode som Aida Hadzialic kan få ut om hon ansöker om avgångsvederlag uppger Statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson för Metro.

– Först när hon kommer in med en ansökan om avgångsvederlag tar vi ställning till det, säger han.

Beviljas Aida Hadzialics ansökan innebär det att hon kan få ersättning i uppemot ett år, vilket skulle innebära ett belopp på 1 524 000 kronor.

– Vi tar ställning till det när vi får in ansökan men oftast är det upp till ett år. Men samtidigt räknar man av andra inkomster, säger Ove Nilsson.

► LÄS  MER: Tio ministeravgångar genom tiderna

Jobbar den avgående ministern kvar som riksdagsledamot, får pension eller annan ersättning dras det beloppet av från avgångsvederlaget.

– Statsrådet får sedan mellanskillnanden, säger Ove Nilsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott