I helgen samlade Sharon Stone och flera skådespelarkollegor in över 10 miljoner dollar till The American Foundation for AIDS Research.  
I helgen samlade Sharon Stone och flera skådespelarkollegor in över 10 miljoner dollar till The American Foundation for AIDS Research.  

AMBASSADÖR. Hollywoodstjärnan Sharon Stone är i Sverige. Men inte för att lansera en ny film. Istället är det forskare och vetenskap som lockar. I går besökte hon Karolinska institutet. 
– Vetenskap är glamouröst, säger stjärnan.

Sedan ett 20-tal år jobbar hon hårt som talesperson i Aids-frågan.
– Förra året fanns 40 miljoner människor med Aids. I år är de 33 miljoner, och det beror inte på att vi har botat någon, det är för att de har dött. Ett barn dör varje minut, säger Sharon Stone. 

Hur kommer det sig att du är engagerad i Aids-frågan?
– Det är en livsgärning för mig. Som min mamma säger, det finns inte någon persons liv som inte har påverkats. Madonna tog med sig sin film om Malawi  (”I Am Because We Are” red.anm.) till Cannes, och i början av den säger hon: ”folk frågar varför jag valde det här, men jag valde det inte, det valde mig”. Och jag tror att samma sak gäller mig.

Tror du att vetenskapen är svaret på de här globala hälsofrågorna?
– Ja, det tror jag. Vi kommer att behöva rent vatten för att kunna ta medicinen, och vi kommer att behöva regeringar och företag för att det ska hända, men utan vetenskapen finns inget svar.

Hur ser du på din roll i det här?
– Jag har samlat in hundratals millioner dollar till vetenskapen och jag kommer att fortsätta göra det.

Trots all kunskap vi har i dag ser vi hur HIV ökar här. Hur kan vi blåsa liv i medvetenheten igen?

– Jag tror att eftersom folk lever längre och hoppfullare liv så tror folk att det är okej att ha oskyddat sex. Det är inte det inte, det är inte okej att ha oskyddat sex. Vi måste tala öppenhjärtligt med våra unga. Vi måste inse att vi lever för att folk har sex. Det är en vacker och fantastisk sak som alla kommer att ha. Så vuxna har ansvaret att prata om det med sina barn, för om de inte gör det kan de dö.

Varför tror du vi är så omedvetna?
– Vi är inte omedvetna, vi är oansvariga. Och det är en vulgär position att ta. Att inte prata med sina barn om att ha skyddat sex är helt enkelt olämpligt.

Sharon Stone om…

…politik:
– Min make brukade säga ”du är så vänster att du blir höger igen”. Och det är sant, jag är väldigt fyrkantig, väldigt konservativ, men också väldigt vänster.

… barnuppfostran:
– Min son tittade på tv och sa att Laurence Fishburne såg ut precis som vår livvakt Jerry. Han är en 1,93 meter lång, vit, skotsk kille, och jag tänkte ”jag har gjort ett riktigt bra jobb, för min son ser inte färg”.

… om ärvda kläder:
– Jag älskar när någon ger mig andrahandskläder. Jag har en tvååring, en treåring och en åttaåring. Mina barn växer ur sina skor var femte minut. Om någon kommer över med en påse med skor känner jag mig så älskad, så sedd. Det är fred.

… engagemanget i amfAR, The American Foundation for AIDS Research:
– Jag var i Cannes och ledaren för amfAR frågade om jag kunde hoppa in för Elisabeth Taylor, som inte kunde den kvällen. Det är ganska stora skor att fylla. Jag var väldigt väldigt nervös, men jag gjorde det och några dagar senare frågade de om jag ville ta en treårig post. Nu har det gått 13–14 år…

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset