AIK-spelarna jublar.
AIK-spelarna jublar.

AIK behövde tre poäng för att haka på i toppstriden.Gif Sundsvall behövde poäng för att vända sin negativa trend.Efter drygt 93 minuter står det klart att AIK hakar på i toppen.

Ofta kan fotbollsmatcher vara komplexa historier med flera olika ansikten över 90 minuter. Ibland kan de dock vara betydligt enklare att förstå. När Gif Sundsvall tog emot AIK hemma på Norrporten Arena räcker det med att fokusera på perioden mellan minut 16 och 18:

Efter dryga kvarten hittade Johan Blombergs inlägg via Eero Markkanen fram till Denni Avdic som gav gästande AIK ledningen. Bara två minuter senare var det dags igen, då pigge Amin Affane sköt, bollen styrdes olyckligt på hemmaförsvararen Robin Tranbergs ben förbi en ställd Tommy Naurin i Gif-målet.

– Det är en inkastvariant som vi tränat på där jag ska komma i andravågen. Skottet var inte så bra men det gick vägen, säger Amin Affane.

AIK tog över

22-åringen som i avstängnings- och sjukfrånvaro på nytt fick chansen – och tog den.

– Jag har åkt mycket in och ut men nu den senaste tiden har jag fått spela mycket. Men det viktigaste är att vi vinner, inget går före det, säger Affane.

Som efter 0­­–2-målet fick se sitt AIK ta över spelet helt och hållet. 35 minuter in i matchen kom också 0–3 efter ett sällsynt långt bollinnehav för gästerna.

– Vi gör två mål tätt inpå varandra och behöver efter det inte gå framåt, samtidigt är de inte tillräckligt aggressiva och det byggs upp en frustration för att de inte kan ta bollen, säger Stefan Ishizaki.

Markkanen var sist på bollen vid målet som föregicks av inte mindre än 50 raka AIK-passningar.

– En jätteupprullning. Men säkert 37–38 av dem var på egen planhalva, vilket säger lite om deras aggressivitet, säger Ishizaki.

"Finns hopp"

I 71:a minuten tändes dock ett visst hopp hos hemmapubliken när Mauricio Albornoz för Giffarnas del äntligen fick spräcka den förhatliga nollan som stannade vid 497 mållösa minuter.

Förlusten var dock klar och Gif-tränaren Joel Cedergren var inte nöjd efter matchen.

– Vi kan förlora matcher men vi kan inte gå ifrån det vi lovat varandra, säger han.

Desto muntrare var tongångarna i motståndarkabyssen med tränare Rikard Norling i spetsen. Segern innebär att AIK befäster tredjeplatsen i tabellen och kan börja snegla lite lätt uppåt.

­– Det är så att vi ligger en bit efter men så länge vi fortsätter att vinna finns det hopp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset