Ola Jacobsen

Airbag dold i skal ska skydda bättre än en vanlig cykelhjälm. I går hade Hövding världspremiär på Tekniska mässan i Stockholm.

Hotet om cykelhjälmslag för vuxna fick industridesignstudenterna Terese Alstin och Anna Haupt att undersöka möjligheterna till ett smartare sätt att skydda huvudet vid olyckor.

I går på Tekniska mässan presenterade de Hövding, en uppblåsbar hjälm som bärs i en krage runt halsen.

Genom att med sensorer känna av hur du rör dig 250 gånger i sekunden kan Hövding upptäcka när du hamnar i en olycka och blixtsnabbt blåsa upp en hjälm av en airbag runt ditt huvud.

Är den lika säker som en vanlig cykelhjälm?
– Det enkla svaret är ja, den är till och med säkrare i vissa avseenden, säger Anna Haupt, grundare av Hövding.

Vad är det krångliga svaret?
– Hövding har bättre skyddsprestanda än dagens frigolithjälmar. Men eftersom airbagen aktiveras av onormala rörelser skyddar den dig inte mot fallande föremål, men det är en extremt ovanlig olyckstyp. Sett till alla cykelolyckor kommer Hövding att rädda fler liv än vanliga hjälmar.

Av flera års studier av rörelsemönster i olyckor och vanligt cyklande har företaget skapat den databas över rörelsemönster som är kärnan i Hövdings teknik.
– Vi har iscensatt alla kända cykelolyckor hundratals gånger. De dödliga med krockdockor och de andra med stunttjejer och – killar. På det sättet vet Hövding vad som är onormal rörelse och kan lösa ut airbagen, säger Anna Haupt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset