Enligt åklagaren verkar det som minst 50 personer har köpt sex av kvinnorna i lägenheten.
Enligt åklagaren verkar det som minst 50 personer har köpt sex av kvinnorna i lägenheten.

Mitt på fashionabla Östermalm i Stockholm bedrevs bordellverksamhet. Lägenheten hade hyrts via populära Airbnb. ”Den här typen av verksamhet bedrivs ofta i centrala delar av staden, ofta i lägenheter som tillhör privatpersoner som hyr ut dem via olika förmedlingssidor”, säger åklagaren.

I slutet av januari skuggade polisen en man som betedde sig ”typiskt för en sexköpare”. Spaningen bedrevs på Östermalm i Stockholm.

”Han har mobilen framme, ser stressad ut och går runt och letar efter en adress. Mannen rörde sig tillsynes förvirrat i området”, skrev en av poliserna i ett PM.

LÄS MER: Här är männen som köper sex

Då mannen gick in i en fastighet slog polisen till.

Fixade lägenheten via Airbnb

I lägenheten påträffades tre kvinnor och en man. Det visar sig att kvinnorna rest till Sverige för att sälja sex på adressen, och enligt åtalet ska mannen ha organiserat verksamheten genom att bland annat annonsera för bordellen och förmedla sexköpare.

Enligt den personal som ansvarat för städningen av lägenheten ska den ha varit ovanligt stökig och smutsig.

Den exklusiva lägenheten ska mannen ha fixat via den populära förmedlingssajten Airbnb.

I förhör har mannen berättat att det stämmer att kvinnorna sålt sex i lägenheten, något han förnekade i ett tidigt skede av utredningen. Han förnekar dock brott och inblandning i bordellverksamheten, och menar att han rest till Stockholm för att skydda kvinnorna mot bråkiga sexköpare. 

LÄS MER: Experten: Därför köper män sex

Åklagare Jenny Norin menar att man inte kan slå fast ett exakt antal män som köpt sex av kvinnorna, men att det rör sig om ett stort antal.

 – Enligt kvinnornas annonser har priserna varierat mellan 1000-2000 kronor. Drygt 56 000 kronor i kontanter hittades i lägenheten, vilket bör innebära att det rör sig om minst 50 kunder, eftersom det inte är säkert att man påträffat alla inkomster, säger hon.

”Bedrivs ofta i centrala delar av staden”

I samband med utredningen har polisen även haft kontakt med den europeiska polisbyrån Europol, för att med deras hjälp identifiera såväl den misstänkta mannen som de tre prostituerade kvinnorna, då alla tre är hemmahörande i ett annat europeiskt land.

I lägenheten på Östermalm hittades kontanter och kondomer.

Att sexhanden ägde rum i ett finare område är enligt Jenny Norin inget som sticker ut.

– Den här typen av verksamhet bedrivs ofta i centrala delar av staden, ofta i lägenheter som tillhör privatpersoner som hyr ut dem via olika förmedlingssidor, säger hon.

Misstänks för koppleri

Mannen som skuggades åtalades för sexköp, medan mannen i lägenheten åtalades för koppleri.

Nu pågår rättegången.

– Jag kommer yrka på fängelse, men vilken längd jag vill se på straffet är inget som jag helt har landat i. Det kommer jag ta ställning till innan min slutplädering imorgon, säger åklagare Jenny Norin.

Metro har via telefon sökt den koppleriåtalade mannens advokat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset