Två av männen som dömdes som gärningsmän efter den förra rättegången i hovrätten döms nu bara för medhjälp till grovt rån. De har inte deltagit i rånet i sådan mån att de kan dömas som gärningsmän, anser hovrätten och följer därmed anvisningarna från Högsta domstolen som rev upp den förra hovrättsdomen och skickade tillbaka målet för ny prövning.

En 36-årig man som fick åtta år i den förra hovrättsdomen döms nu till fängelse i fem år. Hans 31-årige kamrat döms till fängelse i två år, i den förra domen fick han sju år. Det betyder att de nu får samma straff som i den ursprungliga tingsrättsdomen.

Att de nu slipper undan med lindrigare rubricering och straff beror, som hovrätten skriver, på att den närmare omfattningen av deras medverkan inte har kunnat fastställas.

Den tredje mannen, som tidigare bara är dömd i tingsrätten, döms nu till två års fängelse, vilket är ett år mindre än han fick i den förra domen.

Det var i augusti 2005 som minst fyra män med automatvapen tog sig genom grindarna och dörrarna till Securitas värdedepå i Akalla och stal drygt 26 miljoner kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset