Rakhmat Akilov ville mörda så många svenskar som möjligt på Drottninggatan. På så vis hoppades han utdela "ett kraftigt slag mot kalifatets fiender". Det säger han när han för första gången själv tar till orda i rättegången.

Varför utförde Rakhmat Akilov dådet? Den är den viktigaste frågan att få svar på för så väl brottsoffer som för svenska myndigheter när han i dag hörs för första gången i terrorrättegången. Flera medier rapporterar att han klädd i kriminalvårdens gröna kläder och utan att röja några känslor svarar lugnt på åklagare Hans Ihrmans frågor via tolk.

På frågan vad målet med dådet var svarar han enligt TT:

– Att mörda svenska medborgare. De som befann sig på den här gatan. Att göra en liten egen insats i kampen för att stödja den Islamiska staten.

LÄS MER: Akilov: En svetsare som blev terrorist

Åklagarens frågor har under dagen koncentrerat sig på Akilovs motiv, hans eventuella samröre med terrorsekten IS och vilken betydelse hans utländska kontakter har haft. Enligt förundersökningen har han varit i kontakt med flera olika personer via chattjänster och han ska dessutom ha försökt svära en trohetsed till IS.

Akilov uppger för rätten att han har varit i kontakt med en ”emir”, som uppmanat honom att begå ett dåd i Stockholm. Men några bevis för att den personen eller några andra av hans kontakter faktiskt har talat för IS räkning har han aldrig fått.

– I början på april kom en uppmaning från vår emir om att begå terrordåd i hela Europa, USA och Ryssland och jag lyssnade till den här uppmaningen, säger han enligt TT.

LÄS MER: Akilovs plan: Döda 40–50 personer och krascha i T-centralen

Orsaken, säger han, är Sveriges inblandning i kampen mot IS och han påstår att Sverige har bidragit med ”35 miljarder” till att bekämpa terrorsekten. Han nämner också Sveriges insats i Afghanistan och att Sverige utbildat soldater i minröjning som motiv. Dådet skulle skrämma Sverige att dra sig ur kampen, menar han.

–  Usama bin Ladin, vår lärare, lärde oss hur man skrämmer våra fiender, säger han enligt Aftonbladet.

Tidpunkten fredag eftermiddag valde han för att kunna skada så många turister som möjligt, uppger han.

– På helgerna finns det många turister från länderna i Nato-koalitionen som promenerar på de gatorna, säger han enligt SVT.

Info om huvudförhandlingen:

Förhandlingen hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, Bergsgatan 50. Målet kommer att avgöras av två domare och nämnd. Ordförande är chefsrådmannen Ragnar Palmkvist och den andra domaren är rådmannen Carl Rosenmüller.

Sal 1, där förhandlingen hålls, rymmer 90 åhörarplatser, som är reserverade för media. I sal 2, som rymmer 60 platser, reserveras för allmänheten och media. Från sal 2 kan huvudförhandlingen följas via ljud- och bildöverföring.

Viktiga datum i rättegången:

13 februari. Inledning, yrkanden, åklagaren påbörjar sakframställning.

20–22 februari. Förhör med den tilltalade, Rakhmat Akilov.

6 mars–2 maj. Målsägandeförhör.

3–9 maj. Förhör med vittnen.

Dom beräknas kunna meddelas före midsommar.

Källa: Stockholms Tingsrätt

Fakta: Dådet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott.

Den 7 april klockan 14.53 larmades polisen om att en lastbil kraschat in i varuhuset Åhléns sedan den kört på människor på Drottninggatan.

Fem människor dödades. Tre avled på plats och två senare på sjukhus. Tio skadades, varav fem livshotande. Tre av dem riskerar bestående men till följd av hjärnskador.

Den misstänkte, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat.

Efter kraschen utlöste Akilov en bomb, som bestod av fem butangasbehållare och metallföremål, men lyckades inte få den att explodera helt.

Rakhmat Akilov hade fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte hans berättelse som trovärdig. Utvisningen kunde dock inte verkställas.

Enligt förundersökningen har Akilov sedan januari förra året varit i kontakt med flera olika kontakter utomlands och för dem uttryckt önskan att ”köra över otrogna” i Sverige för terrorsekten IS räkning.

Källa: TT, Stockholms tingsrätt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset