Inbrottstjuvarna har många knep för att kolla om det är fritt fram. Reklamtricket är ett av dem.
Inbrottstjuvarna har många knep för att kolla om det är fritt fram. Reklamtricket är ett av dem.

Varje sommar anmäls tusentals bostadsinbrott. Runt fyra procent av fallen klaras upp. Här är tjuvarnas knep – och så kan du skydda dig när du reser bort i sommar.

När du är bortrest eller slappar på stranden kan det hända att inbrottstjuvarna ser sin chans att komma på ovälkommet besök. Förra året anmäldes över 5 000 bostadsinbrott i landet under juni, juli och augusti, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Därför kan det finnas skäl att försöka göra det så svårt som möjligt för de som vill åt dina värdesaker.

LÄS MER: Polisen varnar: Bedragare försöker stjäla ditt Bank-ID via falska SMS

Ett av polisens främsta tips är: tänk som en tjuv.

– Var är det enkelt att ta sig in? Var syns jag inte? Ställ undan saker som man kan använda att bryta med, till exempel spadar och liknande, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Region väst.

Det är även bra att försöka få det att se ut som att man är hemma även när man är bortrest. Exempelvis genom att låta grannar hämta posten och ha timer till lampor.

Av de drygt 20 000 bostadsinbrott som anmäls varje år är det endast runt fyra procent som klaras upp, enligt Brå.

– Det kan vara bra att dokumentera sina mer värdefulla saker, både för sin egen skull och i försäkringssyfte om man skulle drabbas av ett inbrott, säger Tommy Nyman.

Råkar du ut för ett inbrott är det viktigt att anmäla så snabbt som möjligt till polisen. Viktigt är också att inte städa förrän polisen gjort sin tekniska undersökning, tjuvarna kan mycket väl ha lämnat något spår.

LÄS MER: Därför får du falska vänförfrågningar på Facebook

Tjuvarnas knep för att se om du är borta

Stentricket
Förra året varnade polisen för tjuvar som ställde upp saker mot ytterdörren. Det kunde vara en sten, en borste eller andra liknande saker. Om ingen flyttat på stenen efter en tid kunde tjuvarna utgå från att ingen var hemma.

Reklamtricket
Vid flera tillfällen har det kommit varningar om att tjuvar lägger reklamblad på dörrtrappan eller fäster dem på dörren. Anledningen är precis som ovan att kolla om någon plockar bort reklamen.

Post it-tricket
Polisen har även varnat för tjuvar som sätter upp post it-lappar på folks brevlådor. Om ingen tömmer brevlådan blir ofta lapparna kvar.

Makarontricket
Förra året passade även polisen i Huddinge på att gå ut med en varning gällande okokta makaroner som hittats under locken på brevlådor. Något som kunde tyda på att tjuvar rekade i området.

Polisens tips – så skyddar du dig mot inbrott

– Lås alltid dörren, även om du är hemma. Tjuvar kan känna om dörrar är olåsta och värdesaker nära dörren kan bli ett lätt byte.

Om du reser bort, tänk på att:
– Meddela dina grannar att du kommer vara bortrest och be någon ta hand om din post. En överfull brevlåda signalerar att ingen är hemma.
– Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
– Skriv inte på sociala medier som Facebook eller Twitter att du är bortrest.
– Vidarekoppla eventuell hemtelefon till mobilen.

Om du bor i villa eller radhus, be någon om hjälp med att:
– Klippa gräsmattan alternativt skotta snö om du är bortrest länge.
– Slänga sopor i din soptunna ibland.
– Parkera sin bil på din uppfart ibland så att huset ser bebott ut.

Källa: Polisen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om polisen Inbrott