Just nu råder det brist på blod i Stockholm. Blodgrupperna A och noll är framförallt akut att få in till blodbankerna.
Just nu råder det brist på blod i Stockholm. Blodgrupperna A och noll är framförallt akut att få in till blodbankerna.

Just nu råder det extrem blodbrist runt om i Stockholm och orsaken är att många blodgivare ligger däckade i influensa, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Den akuta bristen på blod i Stockholms läns landsting innefattar framförallt blodgrupperna A och noll. Och inför nästa vecka riskerar den blodbuffert som landstinget har att ha minskat till ett nästan tomt lager.

– Det är den här bufferten som vi vill ha, så att vi på måndag morgon inte står med ett nästan tomt lager. Så att operationer och så kan fungera som de ska, säger en  sjuksköterska till SVT Nyheter Stockholm.

►LÄS MER: Adrian, 5, behöver nytt blod var tredje vecka för att överleva

Anledningen till att blodbufferten är låg är att influensaperioden påverkar hur många som kan lämna blod. Enligt hemsidan geblod.nu behöver en blodgivare vänta i minst två veckor för att få ge blod igen efter en svår förkylning eller infektionssjukdom.

Sjuksköterskan säger till SVT Nyheter att det akuta läget innebär att det finns ungefär 500 färre blodpåsar i lagret än i vanliga fall. Landstinget vädjar nu till gamla blodgivare att ta tid och ge blod i det akuta läge som råder. Samtidigt så jobbar man på att få in nya blodgivare. I Stockholm är i dag ungefär tre procent av befolkningen mellan 18 och 60 år blodgivare.

►LÄS MER: Larm: Kan bli brist på blod i jul

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om lämna blod