Planen är att det är de andra akutsjukhusen och närakuterna som ska ta emot de andra patienterna och primärvården, säger Marie Bennermo, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SR.
Planen är att det är de andra akutsjukhusen och närakuterna som ska ta emot de andra patienterna och primärvården, säger Marie Bennermo, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SR.

Mellan 50 000 och 70 000 patienter kommer behöva vända sig någon annanstans när den nya intensivvårdsakuten vid Nya Karolinska sjukhuset öppnar.

Endast de som är svårt sjuka och kommer med ambulans eller helikopter kommer att tas emot, rapporterar SR.

– Planen är att det är de andra akutsjukhusen och närakuterna som ska ta emot de andra patienterna och primärvården, säger Marie Bennermo, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SR.

LÄS MER: Regeringen tillsätter granskning av Nya Karolinska: ”Får aldrig mer hända i Sverige”

Skälet till de problem som har uppstått grundar sig i en framtidsplan för vården som politikerna beslutade om 2011. Framtidsplanen har lett till att akuten bara kan ta emot en bråkdel av de som hittills sökt vård där.

– En viktigt fråga är arbetsmiljön. Den är varje vårdgivare ansvarig för. Och där måste man arbeta ute på akutsjukhusen för att skapa en bättre arbetsmiljö för vårdpersonal, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholmslandstinget, till SR.

LÄS MER: Landstingsrådet om tystnadskultur på Karolinska: ”Gör mig mycket bekymrad”

Från och med första maj kommer flera tusen patienter, som tidigare vänt sig till Karolinskas akutmottagning i Solna, behöva söka vård på annat håll. Nästa vecka börjar arbetet med att omdirigera ambulanser från Karolinska till andra sjukhus. Tanken är att patienterna kommer att tas omhand på de närakuter som startats.

– Det är ju 300 000 patientbesök vi räknar med per år att man kommer att kunna ta på närakuterna och det kommer att avlasta våra akutmottagningar på sjukhusen, säger Johan Bratt till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset