Bashar al-Assad, femma från vänster längst fram, i en moské i Daraya i dag. Fotot är hämtat från presidentämbetets Facebooksida.
Bashar al-Assad, femma från vänster längst fram, i en moské i Daraya i dag. Fotot är hämtat från presidentämbetets Facebooksida.

Syriens president markerar sin tilltro till den stundande vapenvilan genom att be i det tidigare belägrade Daraya. Men in i det sista bombas det intensivt på flera håll.

President Bashar al-Assad markerade i morse inledningen på storhelgen id al-Adha genom att be i en moské i Daraya (Darayya). Denna Damaskus-förort hann bli legendarisk för sitt regimmotstånd under flera års krig, innan oppositionskrigare fick fri lejd och området evakuerades tidigare i sommar.

Det är nu bara timmar kvar tills den av Ryssland och USA framförhandlade vapenvilan ska träda i kraft. Men fram tills dess rapporteras om intensiva bombningar på flera håll.

"Dag och natt"

Under gårdagen dödades minst sex civila i flygangrepp i Aleppo, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som med hjälp av vittnen på plats bevakar kriget från Storbritannien. I anfallet mot rebellkontrollerade delar av staden skadades 30 personer.

– Vi hoppas att det kan bli en vapenvila så att civila får en paus. Beskjutningen pågår dag och natt, det är riktat dödande, belägrade städer, säger Abu Abdullah, som bor i rebellkontrollerade östra Aleppo, till nyhetsbyrån AFP.

– Civila har inte längre något hopp.

Flygräderna verkar ingå i en flera dygn lång luftkampanj mot två av rebellernas nyckelfästen. De inblandade flygplanen är oidentifierade, men tidigare är det främst den syriska regimen samt Ryssland som har stått för liknande räder.

100 döda

I lördags räknades till sammanlagt minst ett 100-tal döda. De flesta av offren kom i anfall mot Idlib i nordvästra Syrien, enligt regimkritiska SOHR. I svårt sargade Aleppo dödades då över tio civila.

En viktig del av vapenvile-avtalet är att hjälpsändningar ska få fri lejd till belägrade områden.

Under det fem år långa kriget i Syrien har minst uppemot 300 000 människor mist sina liv. Det har utlöst en flyktingvåg som sätter i första hand grannländerna under hård press, men även blivit den kanske största politiska frågan just nu i Europa.

Vita hjälmarna/AP/TT
Förödelse efter en flygattack mot östra Aleppo i fredags.
Vita hjälmarna/AP/TT
I fredags genomfördes flera attacker mot Aleppo. Flera barn dödades. I kväll står hoppet till den kommande vapenvilan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset