IFK Göteborg jublar efter Mads Albaeks frisparksmål som gav seger med 1–0 hemma mot Karabach i playoffet till Europa League.
IFK Göteborg jublar efter Mads Albaeks frisparksmål som gav seger med 1–0 hemma mot Karabach i playoffet till Europa League.

En elegant frispark av Mads Albaek gav Göteborg segern med 1–0 i första matchen mot azeriska Karabach i det avgörande playoffet till Europa League. Om IFK går vidare kan matcherna komma att spelas på stora Ullevi.

Minst 25 miljoner kronor ligger i potten när IFK Göteborg möter Karabach. Så mycket får varje klubb av Uefa för deltagande i Europa Leagues gruppspel – prispengar för eventuella poäng oräknade.

Med 1–0 från Gamla Ullevi kan göteborgarna i nästa vecka göra resan till Baku vid Svarta havet med gott hopp. Oavgjort där räcker för avancemang, och det gör även en förlust med uddamålet – förutsatt att Blåvitt själva gör ett mål.

Tränaren Jörgen Lennartsson var väldigt nöjd efter hemmasegern.

– En typisk Europa-match, med ett helt annat "game" än i allsvenskan, säger IFK-tränaren.

Skickligt motstånd

Han konstaterar att Blåvitt hamnade lite väl nära det egna målet i första halvlek, men att det berodde på att man mötte ett lag med mycket skickliga spelare. Det var viktigt att inte misslyckas med en brytning och få en farlig kontring mot sig.

Karabach rörde sig bra och visade upp ett fint passningsspel. Men azerernas målchanser var få, och Göteborg kom ibland framåt bra när bollen väl erövrats.

I 56:e minuten kom målet efter just ett sådant läge. En Karabach-spelare halkade på egen planhalva. Blåvitt vann bollen och Tobias Hysén tacklades omkull. Mads Albaek skruvade snyggt in frisparken vid målvaktens vänstra kryss. Europa-klass!

– Han brukar sätta dem i krysset från det läget, påstår Jörgen Lennartsson glatt.

Het retur väntar

Göteborg vet dock mycket väl att dubbelmötet bara är i halvtid.

– Det är 93–94 minuter kvar i 35 graders värme i Baku, påpekar Lennartsson.

Han väntar sig en liknande matchbild där, med stort azeriskt bollinnehav, men vill gärna se att IFK:s kontringar blir lite vassare.

IFK-tränaren varnar också för att Karabach då kan ha med ett giftigt offensivt nyförvärv, sydafrikanen Dino Ndlovu.

Kan byta arena

Om Göteborg går till gruppspelet, kan det bli aktuellt att spela hemmamatcherna på stora Ullevi.

– Vi har inte pratat om det ännu, men det skulle man nog kunna tänka sig, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson med ett leende.

Det mindre Gamla Ullevi får bara ta in 13 900 åskådare på Uefa-matcher.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset