Albertina med mamma Camilla.
Albertina med mamma Camilla.

Sexåriga Albertina Wikland har fattat beslutet att skänka bort alla sina födelsedagspresenter från den 30 november tidigare i år. Födelsedagspresenterna ges till Göteborgs Räddningsmission och kommer att skänkas till andra barn i form av julklappar.

Snart är det jul, högtiden som brukar kallas barnens högtid. En som valt att skänka bort sina paket är sexåriga Albertina Wikland från Göteborg.

– Egentligen är det hennes födelsedagspresenter vi ger bort. Hon fyller år den 30 november och det blir så mycket presenter så här års. Dels presenterna från familjen, sen presenterna från kalaset med kompisarna och sen julklappar, berättar mamma Camilla Wikland

Överskottet av presenter medförde att Camilla frågade Albertina om hon skulle kunna tänka sig att skänka bort sina födelsedagspresenter eftersom det är många barn som inte får några presenter överhuvudtaget.

Albertina, som hört och lärt sig mycket om flyktingkatastrofen i förskolan under hösten, gick med på förslaget utan några som helst invändningar och presenterna lämnades över till Göteborgs Räddningsmission.

– Hon köpte det helt och har än så länge inte ångrat sig. Hade hon inte velat hade jag inte tjatat på henne att göra något hon inte vill, men i och med att hon gick med på det utan problem gör det mig så stolt som förälder. Det är en stor sak för en sexåring att ge bort alla sina saker.

►LÄS MER: Ge bort en julklapp med Metro

Beslutet att ge bort alla presenter hade redan fattats före både kalaset med familjen och kalaset med vännerna. Gällande det sistnämnda informerade Camilla samtliga föräldrar och barn som var inbjudna om vad som skulle hända.

– Alla hennes kamrater var därmed delaktiga i detta så på så sätt har samtliga av de barnen deltagit i detta. Alla ska ha ett plus för detta, anser Camilla.

Men även om Albertina har skänkt bort alla sina födelsedagspresenter, väntar fortfarande julklappar enligt tradition på julafton.

Camilla hoppas nu på att fler kan följa hennes exempel och ge bort barnens presenter, vid åtminstone ett av de två presentfyllda tillfällena om året, oavsett om det rör sig om jul eller födelsedag.

– Jag skulle vilja uppmuntra barn och föräldrar att ge bort paketen istället för att behålla dem. Ibland plockas ju vissa inte ens upp för att de får så många. Gör så här istället. Det lär barnen tidigt om alla människors lika värde.

►LÄS MER: Natali, 37, skänker bort ett julbord till dem som inte har råd

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jul Julklapppar