Jireel och Z.E är två av de rappare som går hem hos svenskarna just nu.
Jireel och Z.E är två av de rappare som går hem hos svenskarna just nu.

När jag började anamma subkulturen hiphop så skulle man hålla sig underjord, det vill säga att aldrig slå igenom kommersiellt, för att vara riktigt äkta. Det är häftigt att se utvecklingen sen dess!, skriver Albin Johnsén.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag gick igenom årets releaser när jag tog del av de årslistor som Spotify presenterade förra veckan och slogs av hur svensk rap verkligen har etablerat sig som den populäraste genren bland lyssnarna. Av de 10 mest spelade svenska artisterna på Spotify i år är nästan hälften svenska rap-akter (ska dock tilläggas att många av låtarna kröntes av poppiga refränger).

LÄS MER: Albin Johnsén: Jag ser fram emot Christer Sjögrens tolkning av Stor

Hov1, Norlie & KKV och Tenstas nya stjärna Z.E är tillsammans med den 20-år-som-artist-jubilerande Petter några av Sveriges allra mest streamade. Den sistnämnde som släppte det numer legendariska albumet ”Mitt sjätte sinne” 1998 hade knappast samma förutsättningar att lyckas nå ut till en så bred publik. Det är otroligt imponerande (och inspirerande) att samma artist är lika aktuell 20 år senare med hela tre album släppta under åretmed låtar som tar sig in på topplistor.

Det kanske rentav är läge för en rappare som en gång i tiden drömde om att vara underjord att börja sjunga istället…

Lika imponerande är den 23-årige Z.E som utan majorbolag släppt två succéplattor under året varav debuten “Min penna blöder” gick rakt in som nummer ett på albumtopplistan. Den prisade och hyllade 18-åriga Jireel släppte även han sitt debutalbum under året, och framtiden ser helt klart ljus för genren som bara fortsätter växa. Stor gör succé i Så mycket bättre och hela Sverige älskar Umeåsonen Fricky.

LÄS MER: Agnes Arpi: Varför används inte ordet flickstreck?

När jag som 10-åring började anamma subkulturen hiphop så pratade man om att representera de fyra elementen (dj-ing, breaking, graffiti, rap) för att vara äkta. Om man skulle vara riktigt äkta skulle man hålla sig underjord, det vill säga att aldrig slå igenom kommersiellt. Det är häftigt att se utvecklingen sen dess! Det är inte bara i Sverige som denna trend håller i sig, utan även globalt är det rap och trap som spelas mest. Drake, Post Malone och XXXTENTACION är topp tre mest streamade i världen år 2018. Frågan är då om rap egentligen är vår tids popmusik?

Det kanske rentav är läge för en rappare som en gång i tiden drömde om att vara underjord att börja sjunga istället…

Albin Johnsén

Plus: En av världens största festivaler kommer till Sverige nästa år! Lollapalooza i Stockholm i juni 2019.
Minus: Kan vi ha några slags regler för denna genre? Typ ingen julmusik innan gatorna är täckta av snö?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om spotify musik