Albin Johnsén är ny krönikör på Metro music.
Albin Johnsén är ny krönikör på Metro music.

Metro musics nya krönikör Albin Johnsén skriver att det är lika dumt att dödförklara albumen som att begrava filmen.

Jag brukade pressa ner min Walkman i jeansfickan varje morgon innan jag gick hemifrån. Jag valde alltid en skiva som fick gå på repeat, från första till sista låten. Jag älskade att kliva in i världarna som artisterna skapade. Jag fick dela deras resa och känna deras smärta likväl som deras glädje. Albumen fick mig att orka med min vardag. Mina favoriter var sällan singlarna, jag fastnade oftast för de andra låtarna, de så kallade albumspåren. Jag memorerade alla rader från artister som Talib Kweli, Lauryn Hill och Thåström. Analyserade, fascinerades och levde med dom. Jag dyrkade mina album, mina värdefullaste ägodelar. Drömmen var att en dag få släppa ett eget.

LÄS MER: ”Vissa låtar har mer bakom texten än andra”

När jag tillslut fick den där efterlängtade dealen med ett skivbolag och trodde att jag äntligen skulle få skapa en egen värld, så verkade branschen överens om att albumet var dött. Jag fick förklarat för mig att ingen har tid att lyssna på album idag. Folk har inte ens tid att lyssna på ett intro. Helst ska de börja med en refräng. Lyssnarna byter låt efter 5 sekunder om det inte smäller direkt för att utbudet är stort och tålamodet litet. Att ”ingen gör album idag” har jag hört fler gånger än jag kan räkna. Men. Det senaste året har det släppts fantastiska album, ”4 Your Eyez Only” (J.Cole),Lemonade” (Beyonce),Divide” (Ed Sheeran) för att nämna några. Är det ingen som hört dem?

Att dödförklara albumet är för mig lika dumt som att begrava filmen med motiveringen att folk idag bara har tid att se trailern på Youtube. Jag tror vi både har tid och vill resa tillsammans med våra favoritartister. Det är genom albumet som vi verkligen knyter an till en artist. Det är albumen som får oss att köpa konsertbiljetter.

Industrin pratar ofta om att bygga varumärken och starka sociala plattformar. Jag förstår vikten av det men jag påminner mig själv om vad det är vi gör. Vi gör musik. Jag skriver texter som betyder något för mig och förhoppningsvis för många andra. Jag säljer inte en vara, jag blottar mina känslor.

Det här lyssnar Albin Johnsén på just nu:

LÄS MER: ”Därför är Beyonce en halvgud”

Hej Albin Johnsén! Välkommen som ny Metro music-krönikör på Metro!

En klassisk fråga- hur känns det?

– Eftersom jag älskar att skriva och gör det varje dag så känns det jättekul att få göra det i ett nytt format!

Berätta kort om dig själv!
– Jag är artist och låtskrivare. Jag fick mitt genombrott 2014 med ”Din soldat” och har sen dess turnerat som en galning och släppt ett flertal singlar. Jag är även stolt förälder till Frank som är 5 år.

Vad kommer dina krönikor att handla om?
– Självklart så kommer de handla om musik, framförallt svensk musik då jag lyssnar mycket på det. Jag kommer dela med mig av mina tankar och erfarenheter som artist. Förhoppningvis komma med lite nya vinklar.

Vad tror du läsarna kommer att förvånas över?
– Haha det vet man aldrig. Den som läser får se. Annars blir det ingen surprise.

Du kommer dela med dig av dina favoritlåtar också, vilken låt lyssnar du mest på just nu?
– Ojojoj.. det är så mycket upp till dagsformen. Jag knarkar musik, lyssnar hela tiden. Senaste tiden har jag lyssnat mycket på låten ”Strong” med London Grammar.

Vad har du på gång i vår förutom att skriva krönikor?
– Jag släppte nyligen singeln ”Flyg” och kommer faktiskt släppa ytterligare en singel innan sommaren. Så det är mycket musik! Sen åker jag ut på vägarna i juni tillsammans med mitt band.

Namn: Albin Johnsén
Ålder: 27
Bor: Midsommarkransen
Yrke: Artist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset