Albin Johnsén skriver om alla åsikter du måste stå ut med när du är artist.
Albin Johnsén skriver om alla åsikter du måste stå ut med när du är artist.

Familjen, vännerna, producenterna – och proffstyckarna. Alla ska de göra sina åsikter hörda, konstaterar Albin Johnsén.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Som artist får man utstå kritik i stort sett dagligen. Det är en del av ens jobb och en del av den värld man har valt att ge sig in i, även om det kan vara riktigt tufft ibland.

Det finns ju olika slags kritik såklart, den hänsynslösa och grundlösa som man hittar på vilken youtube-kanal som helst. Det är kritik som man enkelt kan undvika, om man inte aktivt går in och läser kommentarer på sina egna inlägg och videos. Det är gränsfall att det ens räknas som kritik, det påminner mer om hat.

En annan form av kritik är den som man får från kollegor som man jobbar med på det kreativa planet. Exempelvis låtskrivare och producenter. Den kritiken är konstruktiv och precis det man kan behöva höra för att utvecklas. Det kan kännas väldigt hårt att bli kritiserad när man är i en kreativ process men om man lyckas lägga sitt ego åt sidan så är det väldigt stimulerande att jobba i en miljö där man vågar bry sig, där man orkar kritisera varandra.

LÄS MER: Varför hatar så många artister Melodifestivalen?

Eftersom musik är något som de allra flesta har en relation till så kommer det ju även kritik (och ibland lustiga tips) från nära och kära. Det är oftast den oskyldigaste formen av kritik och kan ibland vara ganska underhållande. Speciellt tipsen man får om hur man borde göra.

Sen har vi den intressantaste kategorin. Proffstyckarna och deras kritik. De är alltså inte proffs på musik som tycker något, utan de är proffs på att tycka. Deras jobb går ut på att tycka saker och inte så sällan komma med substanslös kritik, gärna uttryckt med en hånfull ton.

En proffstyckare är oftast någon som aldrig behövt lära sig att utföra hantverket själv. Kanske har detta proffs studerat hantverket, ofta till och med drömt om att utföra hantverket, men i regel alltid misslyckats. Kännetecknande för proffstyckare är att de vänder kappan dit det streamar och lider av ett slags ”Kejsarens nya kläder”-syndrom.

LÄS MER: Är folkets smak inte bra nog för Grammis?

Ett bra exempel är min egen låt Din soldat som nästan ingen trodde på, tvärtom så hånades vi för att ens vilja släppa den. Ett år senare så hävdade samma storsågare att de alltid hade tyckt att det var en stor hit. Som tur var så lyssnade vi aldrig på deras proffstyckeri.

Albin Johnsén

Plus: Zara Larsson. Senaste månaden har jag varit i Asien. De artister man hör spelas mest på gatorna är Justin Bieber och Zara!

Minus: En av Sveriges bästa textförfattare har lämnat oss. Vila i frid Kenneth Gärdestad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik