"Jag antar att bröllopspar som haft låten under sin vigsel inte heller vetat att texten egentligen handlar om ett svartsjukt ex med stalkertendenser", skriver Albin Johnsén om The Police låt "Every breath you take".
"Jag antar att bröllopspar som haft låten under sin vigsel inte heller vetat att texten egentligen handlar om ett svartsjukt ex med stalkertendenser", skriver Albin Johnsén om The Police låt "Every breath you take".

Jag antar att bröllopspar som haft låten under sin vigsel inte heller vetat vad texten egentligen handlar om, skriver Albin Johnsén.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hur många låttexter kan man utantill fast man egentligen inte har en aning om vad de faktiskt handlar om? Det slog mig häromdagen när jag gick igenom en av mina favoritlåtar: ”Skinny Love” med Bon Iver. En låt som jag sjungit med till säkert tusen gånger men aldrig läst igenom texten ordentligt och försökt förstå vad vissa rader betyder. Nu är just denna låt kanske inte den enklaste att analysera då Justin Vernon (som skrivit låten) använder sig av ett helt eget språk med väldigt vackra, men också komplexa metaforer. Det finns ju mindre komplicerade låtar som jag kan hela texten på men knappast reflekterat över handlingen.

LÄS MER: Agnes Arpi: Inte ”faktaresistens” att kritisera svensk vård

Jag har alltid trott att ”Every breath you take” med The Police var en kärlekslåt. Jag antar att bröllopspar som haft låten under sin vigsel inte heller vetat att texten egentligen handlar om ett svartsjukt ex med stalkertendenser. På tal om stalkning så handlar även James Blunts klassisker ”You’re beautiful” om samma sak, en låt som jag trott handlar om olycklig kärlek. Om man misstolkar bärande rader i vissa texter så får ju låtarna plötsligt en helt annan betydelse.

Tolka fel för all del men något som händer lika ofta är att jag helt enkelt hör fel. Jag tyckte länge att raden ”Där månljuset bor” i Kents låt FF var fin. För mig kändes det som en typisk Kent-rad. Tills jag läste texten och såg att dom sjöng franska ”Tellement loin de ce monde”. Inte ens nära även om månen är ”väldigt långt ifrån den här världen”.

LÄS MER: Nisse Edwall: Politiker, så här får ni min röst i valet

Felhörningar och olika tolkningar händer ofta med mina egna låtar också. Den vanligaste är från ”Din soldat”, eller ”Min soldat” som många har kallat den, där många trott att sista raden i rappen är ”Om vi vågar kan vi segla”. Väldigt läskigt med segling tydligen…

Men jag tycker det är det fina! Att man kan skapa sin helt egna upplevelse kring en låt. Vissa låtar kanske blir sämre för en om man tar reda på vad de egentligen handlar om. Det absolut vackraste som finns är när man går igenom texter man redan tagit till sig och hittar helt andra vinklar för att man själv har gått igenom nya erfarenheter i livet, då kan en gammal låt bli som ny igen.

Albin Johnsén

Plus: När det släpps typ en VM-låt om dagen vet man att det är nära avspark. Peppen är orimlig!
Minus: Produktplaceringar i filmer/tv-serier har man vant sig vid. Nu har artister börjat slänga in varumärken i texter. Snälla låt det inte bli en vana.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik